Bosna i Hercegovina     | 06.10.2024. 12:51 |

CiK BiH: Izlaznost birača na lokalnim izborima do 11 sati 14,12 posto

FENA Darinka Mitrović, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da je na lokalnim izborima u BiH do 11 sati glasalo 14,12 posto birača od ukupnog broja registrovanih, što je slično kao i na prethodnim izborima. Na lokalnim izborima 2020. izlaznost birača je iznosila 14,88 posto, a 2022. na opštim izborima 15 posto u to isto vrijeme.

Hadžiabdić je na pres-konferenciji napomenula da još nisu dobili sve podatke, ali da je izlaznost birača u rangu ranijih izbora.

Danas se u BiH održavaju lokalni izbori osim u osnovnim izbornim jedinicama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica. CIK je u tim izbornim jedinicama odgodio održavanje izbora zbog situacije uzrokovane katastrofalnom nepogodom.

Hadžiabdić je napomenula da su sva biračka mjesta u BiH otvorena u 7 sati uz neznatna kašnjenja, a sa radom su počeli i mobilni timovi. Radi se o ukupno 5.663 biračka mjesta, od čega 5.177 redovnih i 386 mobilnih, a ostala su odsustvo, mjesta koja su uglavnom pridružena redovnim.

Pojedina biračka mjesta nisu otvorena tačno u 7 sati, a razlozi su, kako je navela, uobičajeni kao i na ranije održanim izborima. Dodala je da su u 8 sati sva biračka mjesta bila u svojoj funkciji.

-CIK je uime 60 organizacija akreditovala 2.095 posmatrača, dok su općinske izborne komisije akreditovale 45.252 posmatrača. To praktično znači da naš izborni proces nadgleda 47.347 posmatrača - navela je.  

Prema informacijama sa terena, kako je dodala, bilo je nekoliko narušavanja javnog reda i mira, verbalnih prednji, na jednom biračkom mjestu u Maglaju, u Istočnom Starom gradu i također na biračkom mjestu u Berkovićima gdje je bilo prigovora vezano za glasanje putem takozvanih CIPS prijava, koje se više ne koriste. Međutim, te osobe nisu posjedovale identifikacione dokumente i nije im dozvoljeno glasanje s tim prijavama. 

- U ovom momentu primamo dosta prigovora u vezi sa kršenjem izborne šutnje, dosad ih je gotovo stotinu i uglavnom se radi o kršenju izborne šutnje na društvenim mrežama – dodala je Hadžiabdić.  

Navela je da je situacija prilično zadovoljavajuća kada je riječ o njihovim pilot projektima koji se među ostalim odnose na korištenje elektronske opreme za provedbu izbora.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Centralna izborna komisija BiH odgodila izbore na svim biračkim mjestima u Fojnici

Hadžiabdić: CIK je u stalnoj komunikaciji sa općinskim komisijama, pratimo razvoj situacije (VIDEO)

CIK BiH i UNFPA nastavljaju saradnju kroz ažuriranje Viber Chatbota za Lokalne izbore 2024.

Promo

M:tel: Samsung telefoni sa sjajnim poklonima! Neka vaš izbor bude Galaxy AI!

Super vijesti za korisnike mobilne mreže BH Telecoma: Automatska aktivacija VoLTE usluge

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu