Bosna i Hercegovina     | 06.10.2024. 11:19 |

AVP Sava - Krajem dana očekuje se potpuna stabilizacija hidrološkog stanja

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Tokom dana očekuje se prestanak vanrednog hidrološkog stanja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, navodi se u informaciji o trenutnom stanju vodostaja u 10 sati Agencije za vodno područje rijeke Save (AVP Sava). 

Na svim vodotocima, kako se dodaje u informaciji, bilježi se opadanje vodostaja. Obzirom da nisu prognozirane nove značajnije padavine, krajem dana očekuje se potpuna stabilizacija hidrološkog stanja.

 - Povoljni vremenski uslovi očekuju se i u narednim danima, što će usloviti dodatnu stabilizaciju hidrološkog stanja. Trenutno se jedino na rijeci Savi bilježi porast vodostaja što je uzrokovano oticanjem vode sa cjelokupnog sliva. Prema rezultatima simulacija vodostaj će i u narednim danima biti u porastu, ali neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna odbrana od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine - navode iz AVP Sava.

Informacija o prognozi se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje. U slučaju značajnije promjene vremenskih uslova na vodnom području rijeke Save, AVP Sava će pravovremeno izdati obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja.

Informacije o aktuelnim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save: www.voda.ba, saopćeno je iz AVP Sava. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hidrolozi u Hrvatskoj očekuju visoke vodostaje Mure, Drave i Dunava, ali manje od povijesnih

Očekuje se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save

Vanredno hidrološko stanje na području slivova Une i Sane

Promo

M:tel: Samsung telefoni sa sjajnim poklonima! Neka vaš izbor bude Galaxy AI!

Super vijesti za korisnike mobilne mreže BH Telecoma: Automatska aktivacija VoLTE usluge

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu