RIJEKA, 5. listopada (FENA) – Na prigodnoj svečanosti održanoj u Rijeci promovirano je 29. izdanje knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25" te su dodijeljene plakete Restaurant Croatica.
Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.
Ove godine, knjiga je sadržajno obogaćena tekstovima o sirevima, autorice Gastronautice Marine Selak, certificirane kušačice sireva. Marina nas upoznaje s povijesti i evolucijom sireva, vodi kroz najpoznatije hrvatske, francuske, talijanske, engleske, švicarske i grčke sireve te daje savijete kako ih čuvati, rezati, posluživati i s čime ih kombinirati.
U uvodnim tekstovima, ispred poglavlja: Istra i Kvarner; Dalmacija; Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina; Zagreb i okolica; Zagorje, Međimurje i Podravina te Slavonija i Baranja, dane su informacije o lokalnim specijalitetima, glavnim sortama vina te pojedinim gastronomskim i enološkim manifestacijama i događanjima.
Tiskano izdanje je distribuirano na prodajna mjesta, a možete ga se naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.
Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2023, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
QR kod vodi na ovu strancu, a klikom na naslovnicu knjige, otvaraju se on-line izdanja na hrvatskom i engleskom jeziku.
(FENA) R. G.