Izbori 2024     | 03.10.2024. 14:21 |

OO HDZ 1990 Busovača: Od izuzetne važnosti spriječiti sve nepravilnosti na dan izbora

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

Budući da je OO HDZ 1990 Busovača do sada vodio kampanju u kojoj se inzistiralo na istini i točnim podatcima, ovim putem želimo upozoriti javnost, ali i sve nadležne institucije kako je od izuzetne važnosti spriječiti sve nepravilnosti na dan samih Lokalnih izbora 2024.

Naime prije dvije godine je naša Općinska organizacija upozorila na neke vrlo opasne i zastrašujuće pokušaje izbornog inženjeringa i prevare koji su se pokušali provesti u Busovači. Taj dan smo sve ove nepravilnosti prijavili kako policijskoj stanici Busovača, tako i Općinskom izbornom povjerenstvu Busovača, kao i medijima. Evo što se sve događalo u Busovači prije 2 godine kao pokušaj izborne prevare:

1. Uočili smo da je u Busovaču stigla ekipa od 5 osoba iz Travnika koja je obilazila biračka mjesta u Busovači i pokušavala na biračkim mjestima glasovati umjesto osoba koje ne žive u Busovači, a nisu se prijavile za dopisno glasovanje. O ovom pokušaju su u to vrijeme pisali i mediji. Ovakav pokušaj prevare se može bez problema provjeriti uvidom u birački popis i usporedbom sa podatcima graničnih prijelaza, jer ukoliko su osobe iz dijaspore došle glasovati mora postojati dokaz o njihovom prelasku granice.

2. Uočili smo da su osobe iz Busovače, prije svega mlađe osobe, pokušavale glasovati na biračkim mjestima na kojima oni ne glasuju nego su to htjele uraditi u ime osoba koje ne žive u Busovači, a nisu se prijavili za dopisno glasovanje. Ovakav pokušaj prevare se može bez problema provjeriti uvidom u birački popis i usporedbom sa podatcima graničnih prijelaza, jer ukoliko su osobe iz dijaspore došle glasovati mora postojati dokaz o njihovom prelasku granice.

3. Na jednom od biračkih mjesta u Busovači su članovi biračkih odbora u više navrata prilazili glasačima pod izgovorom da im žele pomoći te su na taj način sugerirali za koga glasovati. Upozoravamo da je bilo kakav utjecaj na glasače od strane biračkog odbora strogo zakonski zabranjen te da članovi biračkih odbora, kao i promatrači ne smiju pomagati glasačima. Mogu im samo objasniti pravila po kojima se glasuje.

4. Na biračkom mjestu u selu Ravan je jedna od trenutnih kandidatkinja na listi HDZ-a BiH tražila od bolesnih osoba da joj ustupe svoj liječnički nalaz kako bi s tim lažnim nalazom mogli ulaziti kao pratnja starijim osobama i na taj način izvršiti izbornu prijevaru. Upozoravamo da je pomoć pri glasovanju dozvoljena isključivo u slučaju da je osoba nepismena ili da ima odgovarajući medicinski dokaz da ne može samostalno glasovati. 

5. Na biračkim mjestima u Busovači je također uočeno kako su jedne te iste osobe išle od jednog do drugog biračkog mjesta pod izgovorom da pomažu starijim glasačima s kojima su navodno u krvnom srodstvu. Upozoravamo da jedna osoba ima pravo samo jednom pomoći nekome od osoba koje nisu u stanju samostalno glasovati te da o tome moraju popuniti odgovarajući obrazac na samom biračkom mjestu. Osoba koja je jednom pomogla više ne smije pomagati i asistirati u glasovanju niti na tom, niti na drugim mjestima.

6. Na biračkom mjestu u Barama je tada uočeno kako su članovi jedne političke stranke starije mještane prije glasovanja odvodili u prostorije Mjesne zajednice koje se nalaze u istoj zgradi u kojoj se nalaze i biračka mjesta. Poslije određenog vremena su ti isti mještani izlazili iz prostorija MZ i odlazili na glasovanje. Upozoravamo da je bilo kakav pokušaj utjecaja na glasače, pogotovo na sam dan izbora dok traje predizborna šutnja, strogo zabranjen.

Slične pokušaje izborne krađe i izbornog inženjeringa očekujemo i ove godine od istih onih osoba koje su ovu vrstu izborne krađe i izbornog inženjeringa radile prije 2 godine.

Općinski odbor HDZ 1990 Busovača

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Informacije i uvjeti

Promo

EON paketi prvih šest mjeseci po jedna KM

M:tel: Srednjoškolci iz BiH, pokažite svoj talent i prijavite sa na m:tel App natjecanje!

Hugo Faustino, digitalni strateg za Netflix i Nike, na 12. Brending konferenciji