Bosna i Hercegovina     | 02.10.2024. 12:23 |

Porast vodostaja od 3. do 6. oktobra uslijed padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save

FENA Saopćenje, Foto/ Agencija za vodno područje rijeke Save

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - U periodu od 3. do 6. oktobra prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Une, Sane i Sanice. Očekuje se dostizanje kota obavještavanja definiranih Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, na određenom broju hidroloških stanica. Moguće su bujične poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save. 

U naredna četiri dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području: gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Une, te slivova Sane i Sanice.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje Unsko-sanskog kantona, odnosno područje gradova/općina: Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme poduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Agencija za vodno područje rijeke Save: Imamović i Klarić iznose neistine

U ovoj godini nastavak čišćenja korita rijeka Spreče, Bosne, Vrbasa i Drine

Tokom noći zabilježen porast vodostaja na većini stanica na slivovima Bosne i Drine

Promo

Super vijesti za korisnike mobilne mreže BH Telecoma: Automatska aktivacija VoLTE usluge

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu

B2B konferencija u Tuzli: Fokus je na klijentima