Najave     | 02.10.2024. 10:54 |

U Trebinju večeras otvaranje izložbe 'Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNK/Ž ( 1955-1965 )'

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

MOSTAR, 2. oktobra (FENA) - Arhiv Hercegovačko-neretvanskog kantona u sklopu obilježavanja svog jubileja 70 godina rada i postojanja upriličit će izložbu plakata pod nazivom “Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNK/Ž ( 1955-1965 )“, koja će se postaviti u Muzeju Hercegovine Trebinje, u Trebinju.

Kako je saopćeno iz ove institucije, izložba predstavlja duh vremena u razdoblju od 1955. do 1965. godine, te uključuje plakate koji se odnose na veći dio općina koje su bile pod nadležnošću Arhiva Hercegovine. Izložba predstavlja zanimljiv prikaz i podsjetnik na proteklo vrijeme.

Tokom tekuće 2024. godine Arhiv je organizirao bogat program kojim se popularizira rad arhivske službe ukazujući time na značajnu godišnjicu u radu ove baštinske ustanove. U dosadašnjem periodu održana je promocija edicije Historije BiH u 6 tomova, zatim je organizirana Međunarodna konferencija pod nazivom „Fortifikacije i vojne komunikacije na tlu Bosne i Hercegovine od antike do 1918. godine. U sklopu Mostarskog kulturnog ljeta, upriličena je arhivska izložba plakata “Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNK/Ž ( 1955-1965 )“. Nakon Trebinja, navedena izložba biti će predstavljena u Stocu, Jablanici i Konjicu.

U oktobru je planirana izložba “Život na području stolačkog kotara“ u Stocu. Također, u procesu je i pisanje monografije, prve u 70. godina postojanja Arhiva, te je planiran i naučni skup posvećen orijentalnom naslijeđu Hercegovine kroz djela Hivzije Hasandedića. U decembru, 12.12. će biti obilježen Dan Arhiva i arhivske službe u BiH, te će povodom toga biti upriličen tradicionalni nagradni konkurs za učenike srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Izložba će biti održana danas, 2. oktobra, u Muzeju Hercegovine Trebinje sa početkom u 19 sati.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Arhiva HNK/Ž predstavila se izložbom plakata o kulturnoj baštini institucija Hercegovine

Talijanska opera uvrštena na popis kulturne baštine UNESCO-a

Kulturno-vjerska baština Hrvata BiH 'Vratimo nadu zavičaju'

Promo

Super vijesti za korisnike mobilne mreže BH Telecoma: Automatska aktivacija VoLTE usluge

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu

B2B konferencija u Tuzli: Fokus je na klijentima