Bosna i Hercegovina     | 15.09.2024. 15:19 |

Ministar Lokmić na obilježavanju 29. godišnjice oslobođenja Kote 645 – Blizna

FENA Saopćenje, Foto/ FMBI

ZAVIDOVIĆI, 15. septembra (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić sa delegacijom prisustvovao je obilježavanju Dana Grada Zavidovići i Dana oslobođenja kote 645m Blizna, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Na ovaj dan 1995. godine oslobađanjem posljednjeg okupatorskog uporišta u općini Zavidovići okončana je okupacija, čime je 15. septembar postao simbol slobode i otpora.

Manifestacija “Blizna 2024” uključuje simbolično podizanje državne zastave na Koti 645, te završnicu memorijalnog turnira. Ovaj dan služi kao podsjetnik na borbu za slobodu i značaj očuvanja sjećanja na heroje proteklog rata, navodi se u saopćenju.

Manifestaciji su prisustvovali akteri borbe, ratni vojni invalidi, porodice šehida i poginulih boraca, vojne starješine, predstavnici boračkih udruženja, kao i brojni drugi građani Zavidovića.

Tokom prigodnog programa istaknuto je da je naša obaveza da se prisjećamo svih onih koji su se borili za odbranu naše domovine, a posebno onih koji su položili svoje živote. Nakon programa cvijeće na spomen-obilježje položili su predstavnici svih nivoa vlasti, pripadnici boračkih udruženja, ratnih vojnih invalida, borci kao i članovi porodica šehida i poginulih boraca.

–Danas evociramo uspomene na herojske uspjehe branitelja Armije RBiH i sve one koji su dijelove tijela i živote dali u odbrani Bosne i Hercegovine. Važno je i mlade naraštaje upoznavati o herojskim podvizima časnih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine a sve iz razloga da se nikada više ne ponovi mračna ratna prošlost na ovim prostorima. 15. septembar 1995. godine je jedan od značajnih datuma kada je slomljena kičma agresora, te kao takav zaslužuje da bude dostojno obilježen i da bude odata počast svima koji su dali svoj doprinos u odbrani ovog lokaliteta, ali i Bosne i Hercegovine, istakao je Lokmić.

Federalno ministarstvo je finansijski podržalo ovaj značajan projekat.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Lokmić danas u Doboj Jugu, Jelahu i Tešnju uručio ugovore, ključeve i vozila za RVI

Lokmić na obilježavanju godišnjice ubistva generala HOS-a Blaža Kraljevića i osam vojnika u Kruševu

U Zavidovićima 'Konferencija o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turizmu'

Promo

Emotivna postavka na Vilsonovom šetalištu – simbol podrške

Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 u m:tel ponudi

Inovativna metoda u oblasti urologije: ASA Bolnica donosi revolucionaran pristup u ranom otkrivanju raka prostate