Kultura     | 11.09.2024. 16:17 |

Magoda i maestro Nuhanović potpisali ugovor o podršci za muzičko-scenski spektakl Requiem Amadeus

FENA Saopćenje, Foto/ Služba za protokol i press KS

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) – Muzičko-scensko djelo Mozartov Requiem bit će upriličeno 5. oktobra ove godine u Sarajevu, u dvorani „Mirza Delibašić“ – Skenderija. U realizaciji projekta učestvuje 150 izvođača iz inostranstva i 25 iz Sarajeva.

Fondacija Amadeus, poznata po inovativnim kulturnim projektima, realizirala je ideju o izvođenju Mozartovog Requiema kao muzičko-scenskog djela u saradnji sa Državnom operom i baletom Stara Zagora iz Bugarske.

Projekt Requiem Amadeus imao je svjetsku premijeru 2023. godine u Bugarskoj, a prva repriza tog spektakla zakazana je i u Sarajevu 5. oktobra.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pružilo je značajnu podršku tom projektu, a tim povodom, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda i osnivač Fondacije Amadeus, maestro Emir Nuhanović, potpisali su ugovor o podršci za izvođenje prve reprize Requiema u Sarajevu.

Magoda je istaknuo da su Sarajevo i BiH domaćini mnogih vrhunskih muzičkih ansambala i umjetnika, a Requiem Amadeus će dodatno promovirati Sarajevo i cijelu BiH kao državu koja pored ostalog, ima i bogatu muzičku tradiciju.

Nuhanović je istakao da je premijera u Bugarskoj naišla na izvanredan prijem, te izrazio uvjerenje da će repriza u Sarajevu privući veliki broj zainteresirane publike, kako iz BiH, tako i iz inostranstva.

U ovom projektu učestvuju orkestar, hor, vokalni solisti, baletni ansambl, baletni solisti, recitatori i značajan broj tehničkog osoblja.

Svi učesnici na sceni bit će u kostimima izrađenim posebno za ovo izvođenje, što, zajedno sa scenografijom, zvukom i baletskim pokretom, pruža jedinstven doživljaj publici.

Ove godine se također obilježava 30 godina od čuvenog izvođenja Requiema u spaljenoj Vijećnici, kada je Sarajevska filharmonija pod dirigentskom palicom Zubina Mehte privukla pažnju svijeta na Sarajevo i BiH tokom teških vremena. Ova repriza bit će prilika da se oda počast i zahvalnost svim učesnicima tog nezaboravnog događaja, saopćeno je Službe za protokol i press KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo zdravstva KS nastavlja sa projektom HPV vakcinacije

Počeli radovi na obnovi saobraćajnice u Olimpijskoj ulici

Počela isplata naknada za civilne žrtve rata u Kantonu Sarajevo

Promo

Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 u m:tel ponudi

Inovativna metoda u oblasti urologije: ASA Bolnica donosi revolucionaran pristup u ranom otkrivanju raka prostate

Šeruj, strimuj i surfuj uz duple gigabajte u m:tel Pretplata tarifama