Bosna i Hercegovina     | 19.08.2024. 09:26 |

Pozder na SFF panel diskusiji 'Kulturne destinacije u fokusu: Održivi razvoj i poslovne prilike'

FENA Saopćenje, Foto/ fmoit

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder u sklopu Sarajevo Film Festivala učestvovala je u panel diskusiji „Kulturne destinacije u fokusu: Održivi razvoj i poslovne prilike“. 

Riječ je o događaju koji su organizatori SFF-a upriličili u okviru niza sadržaja koji, osim filmova i gostiju, upotpunjuju Sarajevo Film Festival, te čine da glavni grad Bosne i Hercegovine tokom trajanja ovog festivala uistinu bude kulturna prijestonica regije. To je praćeno i izazovima da se u Sarajevu turizam i poslovne prilike razvijaju u skladu sa ekološkim standardima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

- Jako je važno da radimo na tome da zaštitimo i očuvamo našu okolinu kako bi imali što bolju, ljepšu, zdraviju destinaciju ne samo za turiste koji nam dolaze, već prije svega zbog nas samih, da što duže imamo razloga da živimo i od čega da živimo ovdje. Naravno, težak je zadatak balansirati razvoj turizma i raditi na tome da privučemo što veći broj gostiju i istovremeno štititi sve ono zbog čega turisti, između ostalog, i dolaze na neku destinaciju. Dobri i važni putokazi kako da ovaj zadatak ispravno izvršimo su strategije i planiranje.

Od prošle godine Federacija BiH ima dva važna strateška dokumenta, Strategiju razvoja turizma i Strategiju zaštite okoliša. Ta dva dokumenta nam daju smjernice kuda treba da idemo i na koji način da razvijamo turizam, a i štitimo okoliš. Važno je da Ministarstvo dobija povratne informacije i prijedloge i sa ovakvih panela i događaja kako bismo što bolje mogli popraviti stanje u obje oblasti i biti kredibilan partner onima koji rade na razvoju naših destinacija. Sarajevo je jedna od kuturnih prijestonica regije i SFF je dobar primjer, jer promovira i radi na tome da turizam bude u koheziji s okolinom - kazala je ovom prilikom ministrica Pozder.

Iz Ministarstva ističu da su na panelu, pored federalne ministrice okoliša i turizma, govorili i voditeljica Industry odjela Sarajevo Film Festivala Maša Marković, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, izvršna direktorica Banja Luka Festa Jelena Vuksan, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan, te osnivač slovenačke grupe Laibach Ivan Novak, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

                                                           

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Huremović: Uprkos brojnim prirodnim ljepotama turizam nije bio prepoznat kao privredna djelatnost u TK

MUP KS: Festivalske aktivnosti protekle u sigurnom okruženju

Na SFF-u film 'Moja draga porodica' francuske režiserke Isild le Besco

Promo

Inovativna metoda u oblasti urologije: ASA Bolnica donosi revolucionaran pristup u ranom otkrivanju raka prostate

Šeruj, strimuj i surfuj uz duple gigabajte u m:tel Pretplata tarifama

INTERA Tehnološki Park otvara prijave za SheWorks Freelance Course