Sport     | 28.07.2024. 09:16 |

Hasanović: Naša je obaveza da razvijamo plivačke, zdravstvene i rekreativne navike (VIDEO)

FENA Aida Kovač, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Olimpijski bazen Otoka idealno je mjesto gdje se građani Sarajeva mogu osvježiti u vrelim ljetnim danima, rekreirati se, trenirati, ali i gdje mališani mogu naučiti plivati. 

Direktor Olimpijskog bazena Otoka Avdija Hasanović je u razgovoru za Fenu kazao da bazen itekako ima svoju svrhu, te da je njihov zadatak osiguranje uslova za trenažni proces, za takmičenja na različitim nivoima, međunarodna takmičenja itd.

- Osim toga, razvijamo i neke projekte. Naša je, na neki način, i obaveza da plivanje uvedemo u naviku ljudi, da razvijamo te kulturološke, plivačke, zdravstvene, rekreativne navike. Mislim da, na neki način, to ide dobro - naveo je Hasanović, te dodao da je stepen iskorištenosti bazena 73 posto.

Po njegovim riječima, to je jako veliki procenat, gotovo neuobičajen u svijetu.

Pojašnjavajući na koji način su dostigli taj stepen, kazao je da su svoje poslovanje prilagodili potrebama i uslovima sarajevskim. Pokušavaju da istovremeno omoguće trenažni proces klubova, da stvore uslove rekreativcima, veterpolo klubovima i da razvijaju određne projekte.

Navodeći neke od projekata koje realiziraju, pomenuo je školu plivanja, te kazao da pokušavaju, u saradnji s kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, da školu plivanja uvedu u školski sistem.

- Iz godine u godinu ta stvar se poboljšava. Mislim da imamo razumijevanje i općina. Dakle, to još uvijek nije bilo uređeno, sistemski riješeno. Mislim da smo otišli korak dalje, da je plivanje ušlo u nastavni plan i program u Sarajevskom kantonu i to je dobra stvar - smatra Hasanović.

Pojasnio je da to podrazumijeva da učenici četvrtih razreda obavezno moraju proći neku minimalnu školu plivanja, koja podrazumijeva pet dolazaka na bazen po dva sata, ukupno 10 sata.

- Je li to dovoljno? Vjerovatno nije. Je li dobro? Jeste dobro, zato što je to sistemsko rješenje - naveo je Hasanović, dodajući da više od 4.200 djece sarajevskih osnovnih škola u čitavom kantonu ima obavezu, na neki način, da to prođu.

Ocijenio je da je to jako dobra stvar iz nekoliko razloga.

- Prvo, imate obuku neplivača i vjerovatno kada bi pravili ankete da je više od 90 posto sarajevske djece prošlo kroz školu plivanja, što podrazumijeva da su postali plivači. Imamo benefit zato što su ta djeca stvorila već neku kulturološku naviku korištenja bazina. Također, iz te baze od 4.000 djece vjerovatno su neki od njih naši budući rekreativici, a i polaznici u sportskim klubovima, vjerovatno članovi klubova. Mislim da je to dobra stvar i općedruštvena korist - kazao je Hasanović.

Dodao je da, osim toga, pokušavaju s nadležnim ministarstvima realizirati projekte za različite kategorije stanovništva.

- Imamo polaznike škole plivanja iz četvrtih razreda, imamo u klubovima jako puno djece, a imamo projekte i za građane treće životne dobi. U tom rasponu pokušavamo da obuhvatimo različite kategorije - naveo je Hasanović.

Napomenuo je da su u protekle dvije godine, u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom za boračka pitanja napravili projekat rekreacije boračkih kategorija.

- Ove godine smo već završili sa kantonalnim ministarstvom i Gradom. Svaki korisnik, pripadnik nekih od boračkih udruženja, dobija godišnju kartu, dolazi kad hoće, koliko hoće, od osam sati ujutro do 23.00 sata - kazao je Hasanović i dodao da je 350 korisnika putem kantonalnog projekta. Naveo je da su potpisali sporazume i s općinama Novi Grad i Centar za po 150 korisnika.

U pregovorima su i sa ostalim općinama, a Hasanović vjeruje da će se one, ako ne ranije, od naredne godine uključiti u taj projekat.

- Od prošle godine pokušavamo da uključimo i djecu sa poteškoćama. Pet je institucija u Sarajevskom kantonu koje vode skrb o djeci sa poteškoćama - kazao je Hasanović.

Napomenuo je kako je to specifična kategorija koja podrazumijeva da za njihov boravak na bazenu i rad s njima treba instruktor "jedan na jedan" ili staratelj. Kaže da su za taj projekat potrebna odgovarajuća finansijska sredstva, te da su u pregovorima s kantonalnim i federalnim ministarstvima za socijalni rad da oni pokriju taj dio troškova.

- Mislim da ćemo u narednom periodu i taj projekat završiti. Osim navedenih projekata, svaki rekreativac koji dođe na Olimpijski baze Otoka, između ostalog, može koristiti usluge aerobika, zatim teretanu, saunu i ostale sadržaje - kazao je Direktor Olimpijskog bazena Otoka Avdija Hasanović.

Preuzmite VIDEO

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

Novi ciklus škole plivanja od 27. aprila

Olimpijski bazen Otoka - Projekat rehabilitacije djece sa poteškoćama u razvoju na području KS

Promo

Stanje inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetes melitusa tip 2 često nastaje kao posljedica loših navika u ishrani

BBI - Upravljanja bankarskim potrebama direktno s pametnog telefona

m:SAT - godinu dana u pola cijene