Ekonomija     | 17.07.2024. 14:45 |

Razvijati organsku proizvodnju i na području BPK Goražde

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 17. jula (FENA) - Direktor Zavoda za agropedologiju Federacije BiH Dženan Vukotić boravio je u posjeti Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde, a tokom susreta sa premijerom Edinom Ćulovom razgovarano je o planskim budućim aktivnostima koje bi se trebale realizirati s akcentom na zaštitu poljoprivrednog zemljišta.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za privredu BPK te kompanija AgroHerc Organic Agricultura d.o.o. i AMARA Energy d.o.o. iz Mostara koje imaju bogato iskustvo u pružanju usluga u ovoj oblasti a koje su, kako je istaknuto, spremni pružiti s ciljem povećanja obima poljoprivredne proizvodnje i njenog unapređenja na prostoru BPK Goražde.

Kompanija AgroHerc Organic Agricultura d.o.o bavi se uzgojem, proizvodnjom i preradom visoko kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda kao što su maslina, šipak i aromatično bilje.

Direktor Ramiz Zaimović napominje da je primarni cilj bavljenje organskom poljoprivrednom proizvodnjom, tako da je 140 hektara hercegovačkog krša pretvoreno u poljoprivredno blago na kojem se uzgaja 11.000 maslina, koje su jedino organski certificirane u BiH.

- Također, certificirani su i šipak, smokva, lavanda i smilje, a ova kompanija osvojila je prvi standard kada je riječ o  biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji u BiH. Zainteresovani smo da razvijamo organsku poljoprivrednu proizvodnju i na području BPK sa nekim drugim kulturama, drugačijim nego u Hercegovini. Nama nije cilj da samo radimo poluproizvode nego da od toga pravimo neke dodatne vrijednosti. Vlasnici smo firme "Hepok" u Mostaru koja je veliki industrijski proizvođač tako da možemo u oblasti poljoprivrede uspostaviti uspješnu saradnju - kazao je Zaimović.

Predstavnici federalnog zavoda i Ministarstva za privredu BPK Goražde iskazali su spremnost da podrže ovu saradnju u skladu sa svojim mogućnostima, te će  nastojati podržati sve projekte uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta kao i projekte u oblasti organske poljoprivredne  proizvodnje kojom se bave poljoprivredni proizvođači u BPK Goražde. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U BPK Goražde četiri  skrining programa za rano otkrivanje karcinoma

Schmidt i Čović razgovarali o funkcionalnosti zemlje i jačanju procesa pomirenja

Vlada HNŽ-a s predstavnicima sindikata policije, državnih službenika i namještenika

Promo

M:tel: Iskoristi priliku i uzmi dva prepaid broja po cijeni jednog

M:tel: Uz Pretplata tarife dobijate i do tri puta više neta

Udruženje Eho u Bileći organizuje Omladinski regionalni festival ORFEJ