Bosna i Hercegovina     | 12.07.2024. 09:29 |

Proračunskim korisnicima ŽZH isplaćeno po 669 KM regresa

FENA Dejan Jazvić, Foto: FENA

ŠIROKI BRIJEG, 12. srpnja (FENA) - Proračunskim korisnicima Županije Zapadnohercegovačke danas je na račune uplaćeno po 669 konvertibilnih maraka naknade troškova za vrijeme korištenja godišnjeg odmora – regres.

Isplati je prethodila Odluka o utvrđivanju visine i načina isplate naknade za korištenje godišnjeg odmora (regresa) za 2024. godinu koju je na prijedlog Ministarstva financija ŽZH donijela Vlada ŽZH na jednoj od posljednjih sjednica.

Sukladno Odluci Vlade ŽZH regres za ovu godinu je, kao i ranije, obračunat u iznosu od 50 posto prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku,za što se, kako su za Fenu potvrdili iz Ministarstva financija ŽZH, iz ovogodišnjeg proračuna ukupno izdvaja 1.599.764,65 KM.

Prema riječima ministrice financija i dopredsjednice Vlade Županije Zapadnohercegovačke Blagice Leko, isplata naknade obavljat će se temeljem rješenja o korištenju godišnjeg odmora za 2024. godinu, koja proračunski korisnici za svoje  uposlenike dostavljaju Ministarstvu financija ŽZH uz propisani obrazac.

Pravni temelj za donošenje Odluke o utvrđivanju visine i načinu isplate naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) za 2024. godinu sadržan je u Zakonu o izvršenju proračuna, gdje je propisano da osnovicu za obračun plaće, visinu naknade za topli obrok i visinu naknade za korištenje godišnjeg odmora utvrđuje Vlada ŽZH-a na prijedlog Ministarstva financija i članka 10. Odluke o naknadama iz osnove materijalnih prava zaposlenih kod korisnika proračuna u ŽZH-u. Tu je navedeno da zaposleniku pripada naknada na ime korištenja godišnjeg odmora – regres te da će Vlada, ovisno o priljevu sredstava u proračun, za svaku proračunsku godinu posebnim aktom utvrditi visinu i način isplate naknade na ime korištenja godišnjeg odmora.

Prošle godine visina regresa proračunskim korisnicima u ovoj županiji iznosila je 615,50, a godinu ranije 547,50 KM.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vlada ŽZH za RK Izviđač izdvojila 200.000 KM

Leko: Rekordnih 949.000 KM obiteljima s troje i više djece

Počela isplata poticaja u ŽZH, uplaćeno 946.274,22 KM

Promo

M:tel: Iskoristi priliku i uzmi dva prepaid broja po cijeni jednog

M:tel: Uz Pretplata tarife dobijate i do tri puta više neta

Udruženje Eho u Bileći organizuje Omladinski regionalni festival ORFEJ