Bosna i Hercegovina     | 02.07.2024. 16:13 |

Zvizdić razgovarao s članovima Homework HUB-a i studentima FPN-a u Sarajevu

FENA Saopćenje, Foto/ Sektor za odnose s javnošću PSBiH

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić je, u povodu 30. juna, Međunarodnog dana parlamentarizma i dana kada je osnovana Interparlamentarna unija (IPU), razgovarao s članovima i članicama Homework HUB-a te studentima i studenticama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Zvizdić je ukazao na značaj parlamentarizma i Interparlamentarne unije kao prve političke multilateralne organizacije parlamenata suverenih država. Osnovana 30. juna 1889. godine sa zadatkom da podstiče saradnju, koordinaciju i dijalog između svih nacija, IPU kao, kako je istaknuo, parlament cijelog svijeta promovira razmjenu iskustava među parlamentima i parlamentarcima s idejom progresa u svim oblastima života - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Zvizdić se osvrnuo i na aktuelni politički trenutak Bosne i Hercegovine, ukazujući na činjenicu da demokratskim procesima i putu BiH ka euroatlantskim integracijama najviše škodi prisutni populizam koji se vješto plasira kroz javne istupe političara i njima sklonim medijima.

Kao aktuelnu i veliku prijetnju apostrofirao je i vještačko stvaranje ambijenta ugroženosti kao i plasiranje narativa o potrebi da se od navodnih brojnih izazova zaštite cijele grupe okupljene na nacionalnoj, vjerskoj, ideološkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi - navodi se u saopćenju.

Po njemu, najefikasnije rješenje koje će na duže staze svakako uroditi boljim kvalitetom života u BiH je da se građani odupru populizmu i nastoje sagledati stvarne rezultate i efekte politike pojedinaca i partija koji im se naročito u predizborno vrijeme predstavljaju kao ekskluzivni zaštitnici.

Naglasio je nužnost poštivanja meritokratije čime bi se stvarali politički i lideri u svim drugiim oblastima života na principima sposobnosti, znanja i stručnosti u donošenju bitnih odluka.

Članice i članovi Homework HUB-a te studentice i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u velikom broju pitanja posebno su se interesirali za mišljenje Denisa Zvizdića o nivou i načinima jačanja aktivizma mladih i modusima jasnog i konkretnog artikuliranja njihovih zahtjeva - navodi se u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mladi iz BiH prepoznaju sporne sadržaje na društvenim mrežama

Na Generation Change konferenciji sudjelovalo 60 mladih iz svih dijelova BiH

Mladi uputili zagovaračke inicijative u nadležne institucije BiH

Promo

M:tel: Savjeti za bezbrižnu komunikaciju u regiji Zapadnog Balkana

Honor 200 u m:telovoj ponudi

Uskoro se otvara Medicana bolnica Sarajevo