Bosna i Hercegovina     | 01.07.2024. 11:00 |

Prognoziran porast vodostaja na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Agencija za vodno područje rijeke Save danas je objavila da je za period od 2. do 3. jula prognoziran porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Sane, Drine i Tinje. 

Istaknuto je da su moguće bujične i urbane poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha, na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča, Drinjača i Tinja. 

U naredna dva dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne (na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča), zatim slivova Sane i Sanice, te slivova Drinjače i Tinje. 

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unskosanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. 

Iz Agencije sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez. 

Navode da nadležne službe civilne zaštite treba da upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme oduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava. 

Informacije o aktuelnim i mjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save www.voda.ba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na Muri izvanredne mjere obrane od poplave, kod Murskog Središća rekordan vodostaj

Hrvatska: Zrmanja na nikad zabilježena 302 centimetra, za 39 cm nadvisila stari rekord

Porastao vodostaj rijeka na području Grada Mostara

Promo

Uskoro se otvara Medicana bolnica Sarajevo

Započnite ljeto s iPhone uređajem po super cijeni

Uskoro počinje online SAFMo mini akademija udruge Rezon i Telemach fondacije: Prijavite se odmah!