Kultura     | 28.06.2024. 12:57 |

U okviru 'Bašćaršijskih noći' tokom jula brojni kulturno-umjetnički sadržaji

FENA Aida Kovač, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Sarajlije i brojni gosti koji su već preplavili ulice glavnog grada BiH i ove će godine moći uživati u kulturno-umjetničkim sadržajima u okviru Festivala "Bašćaršijske noći", koji počinje 1. jula i traje do kraja mjeseca.

Direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo Jasmin Duraković je na pres-konferenciji na kojoj je predstavljen program Festivala, kazao da su ovo 28. "Baščaršijske noći", dodajući da je to ljetni festival kulture za publiku iz Sarajeva, te za goste, turiste koji dolaze u grad.

- Program koji smo pripremili ove godine upravo izražava to, da za publiku odaberemo sve vrste sadržaja koji mogu biti zanimljivi. Ono što je karakteristika ove godine, osim tradicionalnih programa gdje su zastupljene sve umjetničke forme - od sevdaha, klasike, do rock'n'rolla, džeza, također je intencija da ove godine pokušamo da još više približimo mladu publiku da se veže uz naše programe - naveo je  Duraković.

Dodao je da je također intencija ove godine da program približe turistima, tako da će neki od programa biti dvojezično, i na engleskom jeziku, jer su posljednjih godina uočili da veliki broj turista ima interes za našu kulturu i umjetnost.

Duraković je napomenuo da su ove godine uspjeli da uspostave ponovno saradnju s Općinom Stari Grad.

- Čini se logičnim da "Baščaršijske noći" budu prisutne na prostorima općine Stari Grad, tako da će jedan broj programa koji će se dešavati na otvorenom biti na području ove općine - kazao je Duraković, dodajući da je epicentar turizma u ljetnim mjesecima Općina Stari Grad.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda je kazao da se u Sarajevu može osjetiti duh i šarm orijenta i moderne Evrope i kulture u isto vrijeme.

Dodao je kako mu je drago da su "Baščaršijske noći" pozicionirane baš tako, "da držimo do naših tradicionalnih vrijednosti i da damo priliku mladima, jer mladi su budućnost i grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine".

- Drago mi je da imamo mlade umjetnike  - naveo je Magoda.

Istaknuo je da na ovome neće stati, te dodao da je ulaganje u kluturu prioritet Vlade KS i Ministarstva kulture i sporta KS.

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić je izrazio zadovoljstvo da je ove godine Općina uključena u "Baščaršijske noći".

- Kao što sam naziv kaže, to je srce Starog Grada, srce Sarajeva i srce BiH. Logično je da općina kojoj pripada Baščaršija bude dio ovoga - naveo je Čengić, te dodao da je ovogodišnji program festivala bogat i raznovrstan.

Napomenuo je da općina Stari Grad živi od ugostiteljstva i turizma, te da je u razgovoru s privrednicima i ljudima koji doprinose razvoju ove lokane zajednice čuo da im je najviše falilo sadržaja koji bi, osim razgledanja grada, pridonosio većem dolasku domaćih i stranih turista.

Otvorenje Festivala će ove godine biti u znaku mladih urbanih hip-hop izvođača. Tako na pozornicu u atriju sarajevskog BKC-a 1. jula stižu Katarza, Geko, Black Beriz i DJ Kaizen zajedno sa gostima iznenađenja.

Festival "Baščaršijske noći" ugostit će, između ostalih, i Amiru Medunjanin koja će svojim nastupom 31. jula na Centralnoj pozornici postavljenoj na upečatljivoj lokaciji preko puta Vijećnice, svečano zatvoriti program "Baščaršijskih noći". Koncert će ujedno biti i prilika da Amira Medunjanin predstavi novi album pod nazivom “For Him and Her”, koji predstavlja svojevrstan omaž Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić.

Hip - hop autor Mirza Adžović alias Katarza je zahvalio organizatorima što su mu ukazali priliku da bude dio otvaranja Festivala.        

Pozvao je publiku da dođe u ponedjeljak 1. jula u BKC da repaju i da se dobro zabave, najavljujući da će s njim biti Geko i Black Beriz.

Festival "Baščaršijske noći" počinje u ponedjeljak, 1. jula  i traje do 31. jula.

- Ono što je počelo od malog okupljanja prvih godina, kao ”Baščaršijska noć” tokom koje se održavalo između 15 i 20 raznovrsnih kulturnih programa na različitim prostorima širom Općine Stari Grad, razvilo se u jedan od najvećih i najposjećenijih ljetnjih festivala u Bosni i Hercegovini ali i šire. Svake godine tokom jula na ovom jedinstvenom festivalu gostuje više desetina različitih programa na pozornicama postavljenim na prepoznatljivim lokacijama širom Sarajeva - naveli su organizatori.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

'Dalmatinska večer – Kaštela' u Sarajevu

Raznovrstan vikend program za publiku Festivala 'Baščaršijske noći'

Promo

Plaćajte svoje m:tel račune bez čekanja u redu i bez provizije

Sparkasse banka osvojila Zlatnu plaketu za najbanku i najmenadžera godine

Kompanija dm BiH 18. rođendan slavi pod sloganom 'Punoljetni, puno sretni'