Bosna i Hercegovina     | 22.06.2024. 20:11 |

Jedinstvena manifestacija posvećena Trnjku okupila brojne vinare i vinoljupce

FENA Monika Ćubela Savić, Foto: Branka Soldo

LJUBUŠKI, 22. lipnja (FENA) – U organizaciji Udruge vinogradara i vinara Ljubuški započeo je drugi Trnjak Fest, jedinstvena manifestacija posvećena Trnjku, zaštićenoj izvornoj crvenoj sorti vinove loze Hercegovine i Dalmatinske zagore.

Na ovome najuzbudljivijem vinskom vikendu u godini, vina od sorte Trnjak prezentiralo je 26 vinarija iz Hercegovine i Dalmatinske zagore.

Festival je na jednom mjestu okupio sve one koji u vinskom svijetu regije nešto znače, bilo da je riječ o proizvođačima, struci, vinoljupcima, vinskim promotorima, turističkim djelatnicima ali i predstavnike političkog, sportskog, javnog i kulturnog života.

- Naše je nastojanje da promoviramo lokalne sorte koje su se pokazale velikim potencijalom, za koje vlada veliki interes na tržištu. U cilju još većeg unaprjeđenja odlučili smo organizirati ovaj festival koji danas okuplja 26 vinara koji u svom proizvodnom programu imaju sortu Trnjak – rekao je predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški Zdenko Milas.

Kako je dodao, ova sorta vina od davnina je poznata u ovim krajevima, a uzgajala se za sporadičnu ulogu – oprašivača Blatini koja je bila glavna crvena ili crna sorta u Hercegovini.

- Trnjak je služio za oprašivanje u manjim količinama i do sada se, odnosno do prije 10 ili 15 godina nije proizvodio kao monosortno vino, dok su se neki mlađi enolozi upustili u taj zahvat i zapravo se pokazao sav potencijal koji ima – pojasnio je Milas.

Govoreći o putu za uspjeh vinara u Hercegovini, Milas je dodao – kvaliteta i samo kvaliteta.

Trnjak u svijet ne ide sam pa je na festivalu i ove godine dobio svoje ambasadore. Za ambasadoricu iz BiH proglašena je federalna ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder, dok Trnjak u Europu vodi župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

- Nastavljamo s ovim načinom promoviranja i biramo osobe za koje mislimo da će u toj godini učiniti dodatni napor u promociji ove sorte i ukupno našega vinogradarstva i vinarstva u Hercegovini i dijelu Hrvatske – zaključio je Milas.

Inače, tijekom festivala stručna predavanja na temu Trnjka održali su eminentni predavači Edi Maletić, Milan Budinski, Željko Andabaka, Marijo Leko i Marina Vranješ.

Zatim je, pod vodstvom sommeliera Daniela Čečavca, u Gradskoj galeriji održana radionica i degustacija "Trnjak u kupažama" na kojoj je ukazano na ulogu Trnjka u različitim kupažama s ostalim vinskim sortama.

Osim što su gosti festivala imali priliku uživati u bogatom gastro kutku i zanimljivim radionicama, za vrhunsku glazbenu atmosferu pobrinuli su se Hana Paraušić (harfa), Anastasia Kaptelova (vokal) i Ivan Džajić (kontrabas).

U petak, tijekom prvog dana festivala, upriličeno je druženje medija, blogera i novinara koji su posjetiti vinarije koje proizvode vina od sorte Trnjak s područja Hercegovine i Dalmatinske zagore.

U Hercegovini su tako posjetili Podrum Vilinka na Sretnicama, Vinariju Čitluk i restoran Romancu u Mostaru. Putovanje se dalje nastavilo uz samu granicu s Republikom Hrvatskom u smjeru Vrgorca gdje su u mjestu Podprolog posjetili Vina Erceg.

Obilazak je završio u Imotskom gdje su predstavljene lokalne vinarije u mozaik dvorani, a radi se o vrijednom remek djelu i kamenitom mozaičkom muzeju Imotske krajine.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Trnjak Fest: Vrhunska vina i ukusne delicije ovoga vikenda u Ljubuškom

Počeo 'Sarajevo wine fest 2024' - Rekordna posjećenost uz najveći broj izlagača do sada

'Sarajevo vino fest' 8. i 9. februara

Promo

Ulaganjem u digitalne tehnologije poduzeća postaju agilnija i inovativnija

 Sparkasse banka potpisala memorandum o programu osnaživanja finansijske pismenosti u školama USK

Connecto - Potrebno zaustaviti odljev mozgova, poticati povratak i suradnju poduzetnika i vlasti