Bosna i Hercegovina     | 20.06.2024. 10:48 |

Do kraja juna blago osvježenje i padavine, početkom jula nestabilno vrijeme

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Proteklu sedmicu obilježili su dani s visokim dnevnim temperaturama zraka. Kulminaciju ovog toplotnog vala očekuje se u petak, kada bi temperature mogle biti iznad 40 stepeni. U dane vikenda, nešto niže temperature u odnosu na petak, ali  i dalje dovoljno visoke da ugroze zdravlje, prvenstveno osjetljivim osobama.

Atmosfera neće biti posve stabilna, tako da je moguća pojava lokalnih pljuskova. Osim više oblaka, na nebu će i dalje biti primjetna veća količina pijeska iz Afrike. Početkom  sljedeće sedmice (24. juna), visoke temperature zamijeniće blago osvježenje i padavine. Više nestabilnosti prognozira se u Bosni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalne temperature zraka varirat će između 16 i 21 u Bosni, na jugu Hercegovine do 23 stepena. Najviše dnevne temperature između 35 i 40, lokalno moguće i do 42 stepena.

U periodu od 28. juna do kraja mjeseca izgledna je kratka stabilizacija vremenskih prilika. Početkom narednog mjeseca, prema trenutnim prognoznim modelima slijedi novo naoblačenje s kišom i mjestimično obilnijim pljuskovima. Nestabilno razdoblje potrajaće do kraja sedmice 5.jula.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14 i 29, u Hercegovini do 21 stepen, najviša dnevna od 27 do 32, jugu zemlje do 34 stepena. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U BiH sutra nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i gmljavinom, moguća i pojava grada

U Bosni jutros djelomično vedro s rijetkim lokalnim pljuskovima, u Hercegovini pretežno sunčano

U BiH i danas sunčano i toplo, na jugu temperatura do 39 stepeni

Promo

Ulaganjem u digitalne tehnologije poduzeća postaju agilnija i inovativnija

 Sparkasse banka potpisala memorandum o programu osnaživanja finansijske pismenosti u školama USK

Connecto - Potrebno zaustaviti odljev mozgova, poticati povratak i suradnju poduzetnika i vlasti