Kultura     | 11.06.2024. 11:22 |

Iz tiska izašlo drugo dopunjeno izdanje monografije 'Vareš i vareški kraj kroz stoljeća'

FENA Saopćenje, Foto/ HKD Napredak

MOSTAR, 11. lipnja (FENA) - U sunakladi Hrvatskog kulturnog društva Napredak i izdavačkih kuća Synopsis d.o.o. Zagreb i Synopsis d.o.o. Sarajevo iz tiska je izašlo drugo, dopunjeno i prošireno izdanje monografije ''Vareš i vareški kraj kroz stoljeća'', autora Željka Ivankovića.

Urednik ovog izdanja je Ivan Lovrenović dok je koordinator projekta Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva za kulturu, izdavaštvo i medije, priopćeno je iz HKD Napredak.

Lekturu i korekturu je radio sam autor dok je oblikovanje i prijelom uradio Branko R. Ilić. Tisak je uradila tiskara Grafotisak d.o.o. Grude.

Podsjetimo, Središnja uprava HKD Napredak je, na prijedlog Povjerenstva za kulturu, izdavaštvo i medije, na svojoj III. sjednici donijela Odluku da bude sunakladnik navedene monografije.

Monografija „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ sadrži dva milenija vareške povijesti, koja je autor obradio u 65 cjelina nakon višedesetljetnog bavljenja poviješću Vareša i vareškog kraja, tijekom kojega je konzultirao brojnu (više od 850 bibliografskih jedinica) literaturu i izvore.

Detaljno istražujući političku, gospodarsku, društvenu, crkvenu i kulturnu povijest, po vremenskim etapama od ilirskog, preko rimskog, potom slavenskog dijela te povijesti, od srednjovjekovne Bosne, preko osmanskog perioda, austrougarskog doba, doba dviju Jugoslavija, sa svim političkim i ratnim mijenama, s promjenama vlasti, s oštrim demografskim promjenama, crkvenom poviješću, etnološkom i etnografskom poviješću, razvojem školstva, društvenog i političkog organiziranja, do razvoja modernog društva s izrazitim privrednim uzletom, razvojem infrastrukture, formiranjem i oblikovanjem grada.

Cijelom monografijom dominira ono što je Vareš uvelo u povijest rudarstva („glavno središte gvozdenog obrta“–kako bi to rekao Hamdija Kreševljaković), i čime je taj kraj kroz povijest bio i ostao (trajao) kao prepoznatljiv i po mnogome specifičan.

Na tim se temeljima razvijalo ono što u najširem smislu jest kulturna povijest koja je vareški kraj iznijela u vrhove bosanskohercegovačkog društva.

To dvoje je gotovo nerazlučivo upravo zbog važnosti rudarske aktivnosti kroz cijelu njegovu povijest, a autor to komplementarno iz teme u temu demonstrira pišući knjigu blisku svim slojevima čitateljstva, navodi se u priopćenju.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Promo

BH Telecom - Gledaj Euro svuda i na svim uređajima

Projekt BOOST: Partnerstvo između More Screensa i Pravnog fakulteta

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije