Bosna i Hercegovina     | 09.05.2024. 13:26 |

Isak i Dizdar prisustvovali obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom

FENA Saopćenje, Foto/ Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Federalni ministri unutrašnjih poslova i raseljenih osoba i izbjeglica, Ramo Isak i Nerin Dizdar, danas su uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prisustvovali obilježavanju 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, te polažili cvijeće kod spomen-obilježja Vječna vatra i spomen-parka Vraca u Sarajevu.

Isak je tim povodom istakao da se građani Bosne i Hercegovine, obilježavajući današnji dan, sjećaju svih historijskih datuma značajnih za odbranu zemlje.

- Svim patriotama i antifašistima u Bosni i Hercegovini upućujem iskrene čestitke za 9. maj, koji se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i kao Dan Zlatnih ljiljana. Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života utemeljenog na toleranciji i jedinstvu različitosti. To su vrijednosti moderne Evrope, nastale nakon pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu - rekao je Isak.

Dizdar je naglasio da današnje obilježavanje nije samo gest poštovanja prema prošlosti.

- To je i obaveza prema budućnosti, potičući nas da se zajedno borimo protiv svih oblika ekstremizma i netolerancije, te da gradimo bolje sutra za sve građane Bosne i Hercegovine. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ponosno stoji u solidarnosti sa svim narodima koji su se borili protiv fašizma i nasilja, što nas motiviše da nastavimo raditi na jačanju demokratskih vrijednosti i međunarodne saradnje - poručio je Dizdar, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Položeni vijenci na spomen-obilježje Vječna vatra povodom Dana pobjede nad fašizmom

Cvijanović uputila čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom

Svečani koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici povodom Dana pobjede nad fašizmom

Promo

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj