Bosna i Hercegovina     | 28.03.2024. 17:34 |

Sa sjednice Vlade FBiH - O KCUS-u, RMU Zenica i finansiranju dionice Mostar sjever- Mostar jug

FENA Saopćenje, Foto/ Amer Kajmović

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je razmatrala informaciju o aktu koji je Federalno ministarstvo zdravstva dostavilo Privremenom Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a vezano za davanje saglasnosti na Odluku ovog UO o imenovanju generalnog direktora KCUS-a.

Vlada Federacije BiH nakon razmatranja informacije o aktu koji je Federalno ministarstvo zdravstva dostavilo Privremenom Upravnom odboru KCUS-a po Zahtjevu ovog upravnog odbora upućenog prema Vladi Federacije BiH, a vezano za davanje saglasnosti na Odluku Privremenog Upravnog odbora KCUS-a o imenovanju generalnog direktora ovog kliničkog centra, zaključkom konstatuje da je Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu napravio proceduralnu grešku, te je umjesto traženja prethodne saglasnosti zatražio naknadnu saglasnost.

Također, Vlada ovim zaključkom vraća Molbu za saglasnost na Odluku Privremenog Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ovom upravnom odboru da je ispravi, te ponovi Molbu za prethodnu saglasnost u roku od 48 sati, o čemu će se Vlada FBiH - Federalno ministarstvo zdravstva očitovati.Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

VLADA INFORMIRANA O STANJU U RMU ZENICA

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH je danas usmeno informirana o stanju u RMU Zenica.

U ovoj informaciji istaknuto je da je evidentirana višegodišnja zapuštenost u upravljanju ovim rudnikom, kao i prevelik broj uposlenika. Kako je navedeno, u septembru prošle godine postignut je dogovor između sindikata Zenice i Federacije BiH, Uprave Rudnika, „Elektroprivrede BiH“ i Federalnog ministarstva da se zbrine 150 radnika. Federalna vlada i ministarstvo su ispoštovali ovaj dogovor, te je iz Budžeta FBiH utrošeno oko 41 milion KM za zbrinjavanje 199 uposlenika zeničkog rudnika.

U informaciji se podsjeća da je Vlada FBiH nakon toga potpisivanjem Kolektivnog ugovora povećala plate uposlenim radnicima rudnika, te povećala otkupnu cijenu uglja za oko 38 posto, kako bi rudnici ostvarili što veći prihod. Također, dogovor je bio da se znatno poveća nivo proizvodnje kako bi ovaj rudnik u Zenici sa smanjenim brojem uposlenika mogao biti održiv. Međutim, kako je istaknuto u današnjoj informaciji, to nije realizirano u januaru i februaru ove godine, ali Vlada želi ispoštovati potpisani Kolektivni ugovor i isplatiti dvije plate radnicima.

Prema dogovoru, dostavljen je elaborat o budućnosti ovog rudnika, a u narednih 15-tak dana trebala bi se donijeti i konačna odluka o statusu ovog rudnika.

Također, u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije je navedeno i da je neophodno u narednom periodu, pored ovog federalnog ministarstva uključiti i druge resore, kao što su federalna ministarstva rada i socijalne politike, zatim prostornog uređenja, te okoliša i turizma, kao i finansija.

Vlada je, također, informirana da će Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, s ciljem realizacije dogovorenih aktivnosti u što kraćem periodu, a koje uključuju isplatu plata radnicima ovog rudnika za januar i februar, te donošenje drugih neophodnih odluka u vezi ovog rudnika, u narednim danima intenzivirati pripremu i kandidiranje potrebnih materijala za sjednice o kojima će Vlada odlučivati.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ODLUKE O FINANSIRANJU DIONICE MOSTAR SJEVER – MOSTAR JUG

Vlada FBiH je danas na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH u iznosu do 220 miliona eura po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Koridor Vc Mostar sjever - Mostar jug. Prijedlog ove odluke bit će upućen u Parlament Federacije BiH.

Sredstva će se koristiti za izgradnju dvije petlje autoceste Mostar sjever i Mostar jug, te izgradnju dionice autoceste u dužini od 15 km između ove dvije petlje i za izgradnju ceste s dvije trake koja povezuje ove petlje s postojećom magistralnom cestom M17. Dionca bi trebala imati pet tunela i deset vijadukta na svakom od dva kolovoza. Rok otplate ovog zajma je 15 godina, dok je grejs period četiri godine i uključen je u rok otplate zajma.

Prijedlogom odluke se potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno Ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a, zatim Nacrt ugovora o podršci zajma između EBRD-a i FBiH, kao i usaglašeni Zapisnik sa pregovora.

U skladu sa Prijedlogom odluke Federacija BiH treba prenijeti sredstva na osnovu zajma na JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju. U periodu implementacije Projekta, u Budžetu FBiH nije potrebno osigurati finansijska sredstva za dodatno sufinansiranje ovog projekta. Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da sa JP Autoceste usaglasi i sklopi odgovarajući Podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovne otplate, definirati uslove vraćanja sredstava koja se prenose na kreditnom osnovu.

Istovremeno se daje saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog ugovora između BiH i FBiH, kao i Podugovora o zajmu između FBiH i JP Autoceste. Za potpisivanje Supsidijarnog ugovora i Podugovora o zajmu ovlašten je federalni ministar finansija, dok su za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, te JP Autoceste, a svako u okviru svoje nadležnosti.

Ovim se ostvaruju preduslovi za nastavak gradnje dionica autocesta u Federaciji BiH.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada Federacije BiH predlaže Parlamentu FBiH imenovanje kandidata za članove Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, na mandatni period od pet godina i to Samira Hadžihuseinovića, iz reda bošnjačkog naroda, Sanelu Pokrajčić, iz reda hrvatskog naroda, te i Vesnu Marić, iz reda srpskog naroda.

Danas je data prethodna saglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o imenovanju Edisa Bakovića za vršioca dužnosti direktora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci. Prije toga data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o razrješenju dosadašnjeg direktora ovog privrednog društva, prije isteka perioda na koji je imenovan.

Također, data je i prethodna saglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o imenovanju Dževada Bećirevića za vršioca dužnosti izvršnog direktora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci. Prije toga data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru ovog privrednog društva za donošenje odluke o razrješenju dosadašnjeg vršioca dužnosti izvršnog direktora, radi isteka perioda na koji je imenovan.

Za učešće u radu i odlučivanju na (vanrednoj) sjednici Skupštine Privrednog društva Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo danas je opunomoćen Halko Balavac, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Utvrđen koeficijent naknade demobiliziranim braniocima za prvi kvartal ove godine

Transferi boračkoj kategoriji viši od četiri miliona KM

Usvojen Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu od 175 miliona KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu