Bosna i Hercegovina     | 15.03.2024. 12:50 |

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

FENA Sanda Hrkić, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i UNICEF BiH okupili su stručnjake raznih profila koji su, na konsultacijama za predstavnike medija, govorili o medijskom izvještavanju u najboljem interesu djeteta.

Ministrica za odgoj i obrazovanja KS Naida Hota Muminović osvrnula se, između ostalog, na određene specifičnosti te, u kontekstu Konvencije o pravima djeteta, određena ograničenja kad se medijski izvještava o maloljetnicima u događajima u koje su oni uključeni. Sa današnjeg događaja stoga je poručila da novinari u svojim izvještajima uvijek polaze od najboljeg interesa djeteta.   

- Već smo posvjedočili dobrim praksama u tom smislu, ali uvijek ima prostora za poboljšanje. Ne samo da je važno kako informišemo, kad su maloljetnici uključeni neposredno u neki događaj, nego i koje to sve sadržaje generalno činimo dostupnim u izvještavanjima. Važno je da zajedno podižemo nivo svijesti o tome šta su to najbolji standardi - naglasila je.

Svjesnu su, kako je kazala, načina rada medija u današnjim uvjetima, ali i podsjeća da se senzacionalističkim izvještavanjem samo šteti djetetu, porodici, ali i kompletnom društvu.   

- Iako je izvještavanje o nekom događaju žustro i hitno, važno je da ostavimo profesionalcima prostor da se mogu pozabaviti svakim slučajem, kad se već desi, ako ga već nismo uspjeli prevenirati. To je značajno. Ponavljat ćemo ovo, nećemo se umoriti a sve u želji kreiranja dobrog ambijenta za odrastanje naše djece - naglasila je ministrica Hota Muminović.   

Podsjetila je na korake što ih to ministarstvo poduzima u smislu zaštite interesa djeteta koji su dali rezultate, a bilježi se i razvoj mehanizama izvještavanja o tim temama. Nakon tragičnih događaja u Srbiji, potom i u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine, u Kantonu Sarajevo poduzeti su i dodatni koraci da bi se ojačali pojedini sistemi poput onih u oblasti socijalne zaštite, sigurnosti, zdravstva te u resoru tužilaštva.

- Bilo je potrebno da svi zajedno radimo na podizanju svijesti šta znači postupati sa maloljetnicima, kako se to radi i koji se standardi primjenjuju. Značajno je što za partnera imamo UNICEF, organizaciju koja je pokretač i/li čuvar kad govorimo o temama iz oblasti zaštite interesa djeteta - kazala je.          

Šefica Odjela za komunikacije UNICEF-a BiH Nina Popović podsjeća na smjernice što ih je odavno objavio UNICEF o tome kako etički izvještavati o djeci i kako izvještavati u slučaju nasilnih incidenata koji uključuju djecu i voditi računa o najboljem interesu djeteta. Mogu djelovati zastarjelo, ali su, kako je kazala, primjenjive i na ovo današnje digitalno dobra.

- Problem današnjeg digitalnog doba, u odnosu na ono ranije, je što pravo na zaborav ne postoji. Svjesni smo kako danas mediji funkcioniraju, ali kao profesionalci i kao ljudi dužni smo razmisliti da li to što ćemo objaviti može izazvati više štete nego koristi - kazala je.

Kako se navodi u najavi današnjeg događaja, nakon strašnih događaja u bliskom susjedstvu, odnosno masovne pucnjave u školi u Beogradu, Vlada Kantona Sarajevo je pokrenula opsežne aktivnosti za sistemsko unapređenje sigurnosti učenika, ali i organizaciji koordinirane multisektorske reakcije nadležnih institucija na potencijalne krizne, iznenadne situacije u odgojno-obrazovnim ustanovama KS.

Nakon događaja za školsko osoblje, učenike i roditelje, za policijske službenike i pravosudne organe, te socijalne i zdravstvene službe, o dostignutim standardima u zaštiti učenika, organizatori su upriličili današnji događaj za predstavnike medija o temi 'Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta'. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSOTC - Održan temeljni kurs o upravljanju medijima u operacijama podrške miru (VIDEO)

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu