Svijet     | 15.03.2024. 12:54 |

Peleg: Međunarodna zajednica mora podići svoj glas

FENA Saopćenje, Foto/ Veleposlanstvo Izraela za BiH

SARAJEVO, 15. ožujka (FENA) - Veleposlanica Izraela za Bosnu i Hercegovinu Galit Peleg priopćila je kako je Izraelu nametnut rat i da će se on nastaviti do ispunjenja dva cilja: oslobađanje svih izraelskih taoca i iskorjenjivanja Hamasa.

- Odgovornost Palestinaca je da teže miru. To moraju odlučiti ako jednog dana žele svoju državu. Ako žele izgraditi nešto za budućnost svoje djece, moraju uložiti u njihovo obrazovanje i prestati ih učiti mržnji – poručila je Peleg.

Izraelska veleposlanica osvrnula se na nedavno obilježeni Međunarodni dan žena, kazavši kako ove godine ne mogu govoriti o pojmovima kao što su osnaživanje i jednakost žena kada se gaze osnovna prava izraelskih žena.

- Četiri dana prije 8. ožujka, posebni predstavnik UN-a za seksualno nasilje objavio je izvješće nakon posjeta Izraelu. Izvješće podržava ono što Izrael tvrdi već gotovo pet mjeseci, govori o užasu seksualnih napada koje su počinili teroristi Hamasa 7. listopada. Također govori o tome da je 19 žena još uvijek u rukama Hamasa, zajedno sa 115 Izraelaca – podvukla je veleposlanica.

Ističe da je ona osobno poslala pismo mnogim ženama lidericama u BiH, uključujući članice vlade i parlamenata, te im poslala link na izvješće UN-a, a kako bi digli glas za taoce. Dodaje da do ovoga trenutka nije dobila nikakav odgovor.

Naglasila je još kako je, od početka rata u Gazi, Izrael dopustio ulazak tona humanitarne pomoći u Gazu. Ona navodi da je od 8. listopada do jučer Izrael omogućio ulazak 303.930 tona robe u Gazu, od hrane, vode, medicinskih potrepština i opreme za skloništa, do 182 spremnika goriva i 394 spremnika plina za kuhanje.

- U mnogim slučajevima naši su vojnici ginuli da ne ozlijede civile. Izraelski vojnici su spasili 70 siročadi iz instituta u Gazi i preselili ih na Zapadnu obalu. Spomenut ću i žene i djecu koje su Hamasovi teroristi koristili kao živi štit, koje su izraelski vojnici spasili i pozvali liječnika da ih pregleda. Nažalost, vođe Hamasa, koji su većinom sa svojim obiteljima smješteni na sigurnom u Dohi, ne mare previše za živote Palestinaca. Koriste ih kao živi štit – podvukla je ona.

Govoreći o taocima, veleposlanica Peleg je rekla kako Izraelce drže u vrlo lošim uvjetima, da pate od loše prehrane, fizičkog nasilja i lošeg medicinskog liječenja, ako ga uopće ima, te da proživljavaju seksualno nasilje.

Rekla je još da najmlađi taoc ima trinaest mjeseci, dok najstariji ima 85 godina.

- Međunarodna zajednica, koja brine za sve ugrožene populacije u svijetu, mora podići svoj glas i izvršiti pritisak na Hamas da ih odmah pusti. Pritisak se mora izvršiti i na palestinsko vodstvo, na Katar i Iran koji podržavaju Hamas aktivno i financijski. Njihova situacija je svakim danom sve gora i oni su u rukama Hamasa. Ali zasad svijet šuti - zaključila je veleposlanica Peleg, priopćeno je iz Veleposlanstva Izraela za BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Veleposlanica Peleg razgovarala s veleposlanicima Murphyjem i Sabolićem

Veleposlanica Peleg održala sastanke s Dodikom, Cvijanović i Čovićem

Peleg: Antisemitizam je opasan jer vidimo gdje počinje, a nikada ne znamo dokle ide

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti