Bosna i Hercegovina     | 29.02.2024. 13:58 |

Imamović: BiH je nosivi stub Zapadnog Balkana, Dodikova ponuda Crnoj Gori je bezobrazluk

FENA Internet, Foto/ BHT

SARAJEVO, 29. februara (FENA) - “Sigurne avnojevske granice BiH, mirna Bosna i stabilna Bosna, miran je i stabilan Zapandi Balkan. Bosna i Hercegovina je nosivi stub Zapadnog Balkana i trebali bi svi na ovom dijelu Europe da ulože puno truda da zbog sebe i svog mira sačuvaju te granice. Sve to moramo uraditi zajedno”, kaže u intervjuu Jedan BHT-a koji se emitira večeras, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Imamović.

Imamović tvrdi da je nezavisnost Bosne i Hercegovine potvrda višestoljetnog kontinuiteta državnosti i građani ove zemlje su to razumjeli tih dana 1992. godine. Prema njegovim riječima postoji more dokumenata u našim ahrivima koji to dokazuju, ali da u narednom periodu to moramo pretočiti u jednu strategiju brige o bh kulturno-historijskom naslijeđu i zaštite bh vrijednosti. 

Komentirajući ponudu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Crnoj Gori da uspostavi specijalne paralelne veze s ovim bh entitetom, Imamović ocjenjuje da se radi o bezorazluku.

“To je bio bezobrazluk, čak i predsjednika Skupštine Crne Gore. To su pokušaji da se realizuje plan “Velike Srbije”. Nije moguće da se to dogodi. To ne može izaći na dobro, ko god to predlaže. Svi smo prolazni i ne treba niko da pomisli da je nezamjenjljiv, kaže Imamović.

Na pitanje da li očekuje odluku o otvaranju pregovora BiH sa Europskom unijom Imamović kaže da se nadao određivanju datuma do sastanka lidera koalicije na nivou institucija BiH u Mostaru, ali sad ne može odgovoriti na to pitanje. Dodao je da se ne smije dogoditi ništa što slabi Bosnu i Hercegovinu, i da je u tom smislu iskustvo Sjeverne Makedonije lekcija.

Imamović kaže da u SDP ne mogu prihvatiti nikakve prijedloge ni ucjene koje će ići na štetu stabilnosti države Bosne i Hercegovine. Njihova želja je primjena europskih standarda u izbornom zakonodavstvu i neće prihvatiti da sudije u Ustavnom sudu BiH koje imenuje Europa ne budu u sastavu tog suda. 

“Ako treba da zastanemo s otvaranjem pregovora, manja je šteta da zastanemo na tom putu, nego da se stvar definitivno upropasti. A od pregovora do prijema u EU nikad ne možemo pogoditi koliko to može biti godina”, riječi su zastupnika SDP-a BiH u državnom Parlamentu. 

Nema države na svijetu koja može opstati bez suradnje s drugim državama, kaže Imamović i upozorava da ne smijemo pasti u zamku iluzija da nešto možemo sami. “Nama je SAD prijatelj, najjača država na svijetu, dobronamjerni su. A imamo i dug prema SAD još od našeg međunarodnog priznanja. Ne smijemo izgubiti te prijatelje i moramo njegovati ta prijateljstva, posebno ako to ide u korist multikulturnog bića, nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine, kaže u intervjuu Jedan zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu PSBiH Jasmin Imamović.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

BHRT i BH Telecom nastavljaju saradnju: Europsko prvenstvo u nogometu UEFA EURO 2024.

Imamović: Ovo je velika prilika za sve sadašnje i buduće generacije u BiH

Forto i Karamehmedović potpisali sporazum, četiri miliona KM za BHRT (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu