Bosna i Hercegovina     | 16.02.2024. 19:36 |

Kabiri na konferenciji u Berlinu: Trebamo ostati glasni i nastaviti borbu protiv antisemitizma

FENA Internet, Foto/ The Jerusalem Post/WELT

BERLIN, 16. veljače (FENA) - Na drugom panelu ''Reakcije'' zajedničke konferencije televizije WELT i The Jerusalem Posta pod nazivom ''Zajedničke perspektive: Njemačko-izraelski summit o antisemitizmu i ratu u Izraelu'' u četvrtak je sudjelovao i predsjednik Židovske zajednice u Mostaru Amir Gross Kabiri.

Kabiri je na panelu opisao život u Mostaru, kako je rekao, gradu s vrlo malom židovskom zajednicom, piše The Jerusalem Post.

- Bio sam svjedok vrlo zabrinjavajućeg procesa selekcije između Židova te između Židova koji su cionisti i Izraelaca. Bio sam prilično glasan protiv ovakvog narativa koji je jako opasan. Imam sva prava kao Židov, cionist i Izraelac da iznesem svoje mišljenje - rekao je Kabiri.

Naglasio je da bi Židovi trebali ostati glasni i nastaviti borbu protiv antisemitizma. Također je kazao da se borio s političarima i institucijama, jer smatra da židovski narod može uspjeti samo ako kaže ono što mu je na umu.

- Upravo je to važno, boriti se. Moramo glasno govoriti što mislimo jer Židovi više nemaju straha i to moramo pokazati bez obzira na to gdje se nalazimo - rekao je Kabiri.

Na panelu su s Kabirijem sudjelovali i predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster te zamjenik šefa misije Veleposlanstva Izraela u Berlinu Aaron Sagui. 

Panel je moderirala Tatjana Ohm, voditeljica WELT-a koja po majci vuče korijene iz Bosne i Hercegovine. Do polaska u školu živjela je u Zenici, a nakon izbijanja rata u BiH, s roditeljima se 1992. godine uključila u bosanskohercegovačku udrugu koja je prihvaćala izbjeglice u Berlinu.

The Jerusalem Post piše da je konferencija u Berlinu okupila više od 200 uzvanika, kao i brojne stručnjake iz politike, znanosti i medija koji su raspravljali o bliskoistočnom sukobu, njegovim implikacijama na regiju te o globalno rastućem antisemitizmu.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kabiri: Poziv na raskol između Izraela i židovskog naroda čin je osuđen na propast

Aluminij Industrija najbrže rastuća tvrtka u Adrija regiji

Kabiri: Pronađimo trenutke mira i neka nas nada vodi prema svjetlijoj budućnosti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel