Kultura     | 16.02.2024. 13:09 |

U Umjetničkoj galeriji izložba digitalnog slikarstva Kemala Hromića

FENA Saopćenje, Foto/ Umjetnička galerija

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Izložba digitalnog slikarstva novi mediji "Krik" Kemala Hromića otvorena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" i trajaće do 20. februara.

 

Historičarka umjetnosti Lejla Bušatlić o ovom digitalnom zapisu slikarske interpretacije zastrašujućeg lica rata je zapisala da je osebujnost opusa Kemala Hromića u širokom obuhvatu različitih pristupa i tematskih okvira te da je rezultat intelektualne radoznalosti i iznimne snage stvaralačkog duha.

Bušatlić tako zapisuje da je Kemal Hromić svjestan slojevitosti umjetničkog djela koje ima estetsku i etičku dimenziju, autor je koji stvara recentni cilkus digitalnih slika znakovitog naziva Krik, kao refleksiju aktualnog trenutka obilježenog besmislom ratne destrukcije.

Izložbena postavka predstavlja kontinuitet kreativnog pristupa u primjeni digitalnih medija i istraživanja njihovih izražajnih mogućnosti u oblasti slikarstva. Nova umjetnička forma rezultat je prilagodbi razvojnim procesima modernog doba unutar kojih monitori i grafički tableti zamjenjuju tradicijske nositelje i slikarske podloge, pikseli pigmente, a digitalne olovke kistove.

Autor u stvaralačkom procesu, navodi Bušatlić, koristi tehniku kolažiranja, uz apliciranje skeniranih fotografija koje se naknadnim intervencijama transformiraju u slikarske vizije. Kreativni čin jeste prostor slobode, ali zahtijeva odgovornost i kritičko promatranje svih negativnih aspekata društvene realnosti.

Bušatlić također smatra da se prezentirana djela mogu interpretirati kao unutarnji krik koji opominje sučeljavajući nas s tamnom stranom ljudskog bića, neosjetljivog na patnju drugog. 

Tehnikom digitalnog kolaža i slikarskim senzibilitetom potresne apokalitične scene razrušenih gradova, povezuju se s figuralnim prikazima nevinih žrtava, unutar kojih se akcentiraju repetitivni motivi, ruke i lica, kao izrazi najdubljih emocionalnih stanja fragilnosti, beznađa i nemoći. Promišljajući smisao i dubinu ljudske patnje, Hromić postavlja suštinsko pitanje "Gdje je nestala humanost?".

Eliminiranjem empatije, čovjek se transformira u zastrašujuće lice demona, s kojim nas, u krupnom kadru na izravan način, autor suočava. Kao svjedočanstvo istine i sublimacija tragedije ljudskog postojanja umjetničko djelo poziva recipijenta na autorefleksiju, izlaz iz apatije i pozicije nijemog posmatrača, zapisala je o izložbi Kemala Hromića „Krik“ Lejla Bušatlić. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Bošnjak: Želimo da BiH u svakom pogledu pa i u području kulture, bude moderno i napredno društvo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu