Bosna i Hercegovina     | 12.02.2024. 13:40 |

Vjerski lideri na konferenciji u Sarajevu poručili da će zajedno raditi na boljoj izgradnji mira

FENA Senka Trgovčević, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Vjerski lideri u Bosni i Hercegovini danas su na međunarodnoj konferenciji "Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot" u Sarajevu poslali univezalne poruke mira, tolerancije i suživota s obzirom na izazove nepravde i sukobe koji se događaju širom svijeta.

U tom pogledu, kažu da je mir moralni imperativ, te se nadaju da će zaključci konferencije biti korisni i od pomoći da zajedno krenu naprijed ka boljoj izgradnji mira i suživota. 

U ime mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma Jevića, Vladislav Topalović je parlamentarcima i vjerskim vođama naglasio da je u Bosni i Hercegovini nedovoljno pažnje posvećeno mogućnostima izgradnje kulture mira na temeljima međureligijskog dijaloga.

- Vjerske paradigme pomirenja na našim prostorima nisu dobro prihvaćene od sekularnih pristupa takozvanog sekularnog pacifizma koji problematici mira i pomiranja prilazi iz perspektive liberalnih demokratskih okvira i okvira ljudskih prava. Već odavno je zapažena jedna vrsta antagonizma između vjerske paradigme mira i ove sekularne. Jedna od najpoznatijih tački na kojima se razmimoilaze sekularni i vjerski model izgradnje mira jeste pitanje odnosa istine i pomiranja – istakao je Topalović.

Druga tačka na kojoj se antagonizuju vjerski i sekularni model je pitanje prirode nasilja.

- Hrišćanstvo ne gaji naivni optimizam i nadu. Ratova je uvijek bilo i uvijek će ih biti. Rat je u samim temeljima civilizacije – ističe Topalović.

Unatoč svemu, uvjeren je u to da sekularni i vjerski model mogu ići zajedno.

- Nadam se da će ovo pitanje, ali i mnoga druga, biti ona s kojim će se uhvatiti u koštac naši učesnici konferencije, pogotovo što imamo i vjerske službenike i parlamentarce. To je divna platforma za jedan dijalog ovoga tipa. Nadam se da ćemo naći puteve koji će nas dovesti do toga da prekujemo svoje mačeve i u toj nadi i želji želim vam u ime mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma Jevića mnogo uspjeha u radu  - kazao je Topalović.  

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić istakao je da je mir najveće blago i vrednota koju čovjek može imati na zemlji.

- Mir je u službi života i suživota, zato ga svi moramo čuvati. Važna je uloga religija i svih vjernika, u okruženju koje je obilježeno brojnim ratovima, nesporazumima, nasiljem, u promicanju sloge, mira među ljudima. Zato potičemo pojedince i zajednice da čuvaju dostojanstvo života svake ljudske osobe i promiču slogu među ljudima i opće dobro u društvu  – izjavio je Vukšić.

Dodaje da je mir prvenstveno moralna vrednota savjesti, te da krščanski vjernik pristaje srcem i umom, a svoju vjeru pokazuje i dokazuje djelima jer je ona ako nema djela bez ploda.

- Među tim djelima na prvom je mjestu biti brat svakome čovjeku – poručio je Vukšić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci ocijenio je da je Sarajevo odlično mjesto za govor o miru - povezan između parlamentaraca i vjerskih lidera.

- Za Sarajevo se kaže da je mali Jerusalem - zašto? Zato što se na dvije stotine metara mogu naći svi vjerski objekti, i tako stotinama godinama, a nikad ni jedna nije ni rušena, ni napadana, ni minirana. Šta je to što nas u Sarajevu drži tako povezanim? Rekao bih da je to međusobno razumijevanje i shvatanje drugog i drugačijeg. Zbog toga smo jako ponosni što smo upravo ovdje nakon teškog rata i velikog broja mrtvih, uspjeli da formiramo Međureligijsko vijeće, koje rade za dobrobit svih. Nedavno je potpisana Muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa, i kod nas je prihvaćena. Tako vjerujem da bi i zaključak današnje konferencije mogao doprinijeti u cijelom svijetu. Da bi se neki problem mogao riješiti, treba biti prihvaćen kao problem – rekao je Finci u obraćanju učesnicima konferencije.

Ovaj događaj organizirala je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Liga muslimanskog svijeta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Beču prva svjetska konferencija o noćnom životu

Konferencija za novinare Eko Udruženja 'Kuti'

Konferencija o ulozi parlamenata u procesu pregovora za članstvo BiH u EU sutra u Sarajevu

Promo

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima

Addiko Bank: Odobrenje kredita i kreditne kartice samo uz ličnu kartu i jedan dolazak u poslovnicu

M:tel web shop - pravo mjesto za izbor vašeg novog telefona