Bosna i Hercegovina     | 10.02.2024. 14:27 |

Simpozij ORL u ASA Institutu - Stručnjaci iz BiH o primjeni inovativnih metoda liječenja (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Simpozij otorinolaringologije (ORL) i hirurgije glave i vrata o temi "Rinosinusologija" u organizaciji ASA Bolnice i ASA Instituta okupio je danas u Sarajevu stručnjake iz tih oblasti koji su diskutovali o unapređenju kvalitete zdravstvenih usluga i implementaciji najnovijih svjetskih standarda u ovoj oblasti.

Rinosinusologija istražuje i rješava kompleksne izazove povezane s nosom i sinusima, pružajući dublje razumijevanje i sveobuhvatne pristupe dijagnostici, liječenju i prevenciji različitih oboljenja gornjeg respiratornog sistema, čime direktno utiče na poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Šef odjela ORL ASA Bolnice dr. Hasan Altumbabić je naveo da su taj stručni skup organizovali u saradnji sa Udruženjem otorinolaringologa i hirurga glave i vrata u BiH, a radi se o prvom u nizu simpozija koje planiraju organizirati u skorije vrijeme.

- Tema ovog simpozija bili su alergijski rinitis, te uticaj alergijskih stanja i komplikacija bolesti na svakodnevni život, odnosno liječenje pacijenata s tim oboljenjima – rekao je Altumbabić.

Alergijski rinitis je preosjetljivost na supstance koje se prirodno nalaze u našem okruženju i bezopasne su za osobe koje nemaju alergiju, a oni najčešće uključuju prašinu, grinje ili polen iz trave, drveća i korova.

- Sa pojavom polena očekujemo povećanje broja pacijenata koji će tražiti naš tretman, a on se ogleda u tome da zdravstveni profesionalci trebaju pregledati takve pacijente, dijagnosticirati ta stanja različitim dijagnostičkim metodama, te pravovremeno liječiti. Upravo je pravovremeno liječenje izuzetno bitno da bi se izbjegle komplikacije tih oboljenja, koje onda iziskuju dosta veće napore cijelom zdravstvenom sistemu, povećavajući troškove liječenja – istakao je Altumbabić.

Naglasio je da je cilj simpozija okupljanje otorinolaringologa iz cijele BiH da bi raspravili o novim saznanjima i iskustvima koja su im dostupna, a u cilju pravilne prezentacije tih rezultata od kojih će najveću korist imati pacijenti. Uz primjenu inovativnih metoda liječenja, promjenu šema terapije cilj je, kako je naglasio, dobiti zadovoljne pacijente, optimalne rezultate lječenja i samim tim smanjeno opterećenje cijelog sistema zdravstvene zaštite.

Predsjednica Udruženja otorinolaringologa i hirurga glave i vrata u BiH dr. Melika Arnautović navela je da je današnji simpozij prvi stručni skup koji organizuju sa ASA institutom i ASA Bolnicom.

- Jako smo sretni što smo ostvarili ovu saradnju zbog toga što nam ASA Bolnica i ASA institut daju mogućnosti da sarađujemo sa stručnjacima iz Evrope i svijeta, da razmjenjujemo znanje, stvaramo kontakte jer je cilj Udruženja otorinolaringologa kontinuirana edukacija za sve naše kolege, posebno za mlade kolege koji su na početku svoje karijere, da budu u svjetskim tokovima i da ne zaostajemo za trendovima u svijetu – dodala je Arnautović.

Naglasila je da imamo vrhunske stručnjake, ali i njihovu potrebu za stalnim kontaktima sa  kolegama iz drugih zemalja. 

- Posebno zato što preko ASA Bolnice i ASA Instituta imamo korelaciju sa Medicinskim fakultetom u Beču i sa njihovim Kliničkim univerzitetskim centrom – dodala je Arnautović. 

Što se tiče otorinolaringologije u BiH, kako je rekao potpredsjednik Udruženja otorinolaringologa i hirurga glave i vrata u BiH primarijus dr. Kamenko Šutalo, današnjim stručnim skupom napravljen je jedan korak naprijed u pravcu kojim dalje treba ići. 

- Zahvaljujemo se ASA Bolnici i ASA Institutu, što su nam ovo omogućili i nadamo se da će se ovakva saradnja nastaviti i u budućnosti. BiH može pratiti trendove u ovoj oblasti ovisno od sredstava kojima se raspolaže. Što se tiče teoretskog znanja, to nije sporno, to je danas svima dostupno. Međutim, treba slati mlade ljude na edukaciju i to kontinuiranu edukaciju vani, dakle da nam donosu nova znanja, nove ideje i nove programe. Također treba dosta ulagati i u opremu  - naveo je Šutalo.

Sponzori i prijatelji ovog skupa su Bosnalijek, Alkaloid i Koch Healthcare.

Preuzmite VIDEO

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

 ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

Radionica - Važnost etičkih principa u medicini kao temelj profesionalnog djelovanja (VIDEO)

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima