Bosna i Hercegovina     | 26.01.2024. 16:18 |

Uspješno završena prva Zimska škola Cyber sigurnosti

FENA Saopćenje, Foto/ cyber kriminal

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Zimska škola Cyber sigurnosti u srednjoj Elektrotehničkoj školi u Sarajevu tokom tri dana okupila je više od 70 učesnika/ca iz Sarajeva, Visokog, Travnika, Zenice i Konjica. 

S obzirom na sve veću izloženost mladih digitalnom okruženju i tehnologijama, razvijanje svijesti o cyber sigurnosti imperativ je stručnjacima, a ova škola ponudila je puno više, te uputila mlade koji su im potencijalni pravci za profesinalni razvoj u cyber domeni kroz konkretne primjere stručnjaka koji su bili predavači i predavačice.

 - Uzmemo li u obzir ogroman broj nepopunjenih  radnih mjesta na svjetskom tržištu, a taj broj će još značajnije rasti u narednom periodu, ovo je jedinstvena oblast u kojoj će mladi moći ostati u Bosni  i Hercegovini, a tržište rada će im biti svijet - istakla je Fernala Sejmen-Banjac, bivša stipendistica Chevening Fellowship programa za Cyber Security i voditeljica incijative za Cyber sigurnost udruženja UNITED.

Teme koje su obrađene u toku trajanja škole ticale su se cyber sigurnosti, digitalnog identiteta, privatnosti i digitalnog traga koji ostavljamo, razvoja karijere i drugo. Poseban segment u okviru projekta unaprijeđenja digitalne pismenosti u BiH kojim se bavi udruženje UNITED je cyber sigurnost. 

 - Svjesni značaja i potrebe razvijanja svijesti o cyber sigurnosti, pokrenuta je i incijativa “Žene u Cyber sigurnosti” koju vode istaknute stručnjakinje iz tog područja, a sve s ciljem društveno odgovornog djelovanja kroz različite projekte prema različitim ciljanim skupinama - istakla je Azra Habibija Ražanica, predsjednica udruženja UNITED koje se bavi poticajem društvene odgovornosti pojedinaca i organizacija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Završena regionalna konferencija o cyber sigurnosti 'CSEC Connect 2024'

'Zimska škola Cyber sigurnosti' od 23. do 25. januara u Sarajevu

'Avaz' organizira konferenciju Cyber sigurnost

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel