Ekonomija     | 10.11.2023. 13:04 |

Predstavljena web platforma Digital Marketplace – Postići uštede upotrebom EE proizvoda

FENA Darinka Mitrović, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Partner mikrokreditna fondacija (MKF) kao dio tehničke pomoći Green for Growth Fonda (GGF) i EU izradila je Digital Marketplace (Market za energijsku efikasnost) s ciljem da bh. građanima približe energijski efikasne (EE) proizvode i ukažu na uštede koje mogu postići investiranjem u te proizvode.

EE market, koji je danas predstavljen u Sarajevu, jeste web platforma koja predstavlja centralno mjesto u BiH za EE proizvode na kojem potencijalni kupci mogu izračunati efekte ugradnje EE tehnologija na svoje domaćinstvo putem kalkulatora energetskih i finansijskih ušteda. Također, ukoliko se EE projekti žele finansirati iz kredita Partnera, na web stranici postoji link putem kojeg se može podnijeti online zahtjev za kredit, a korisnicima je omogućen povrat na investiciju od 10 do 20 posto.

Menadžerica kreditnih operacija u Partner mikrokreditnoj fondaciji Edisa Sijerčić je izjavila da su još od 2012. godine opredijeljeni ka energijskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.

- Strateška odluka da svojim kreditima podržimo sve one koji žele da svoje domove i biznise učine energijski efikasnim, doprinijela je rastu naše reputacije i pozicionirala nas kao lidera u ovom segmentu u finansijskom sektoru. U proteklom periodu Partner je plasirao više od 120 miliona KM u energijski efikasne projekte na individualnim i poslovnim objektima – dodala je Sijerčić.

MKF Partner uspostavila je saradnju sa najvećim EU fondovima za finansiranje zelenih projekata, a jedan od njih je i Green for Growth Found (GGF) sa kojim ima saradnju dužu od 10 godina. Partner je ujedno i prva mikrokreditna organizacija u portfoliju GGF-a koja isključivo investira u energijsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Amra Omeragić, investicijski menadžer, Finance in Motion – GGF, navela je da je Partner MKF uspješno plasirala više od 50 miliona KM sredstava iz GGF fonda domaćinstvima u BiH za finansiranje mjera energijske efikasnosti kao što su izolacija stambenih jedinica, zamjena prozora i vrata, izgradnja fasada i slično.

Na razvoju platforme radila je kompanija Enova u saradnji sa firmom ScaleUp. Senior konsultant u Enovi Jasmin Gabela je rekao da je EE market platforma na kojom se mogu dobiti sve potrebne informacije o EE proizvodima. Naglasio je da potencijalni kupci EE opreme mogu na toj platformi unijeti podatke o svojim kućama i stanovima i izračunati konkretne efekte kupovine određenog proizvoda odnosno izračunati uštede energije i potencijalne uštede u kućnom budžetu.

- Imate opciju da odete na kalkulator ušteda i unošenjem svojih podataka odaberete klimatsku zonu (sjever, jug), vrstu objekta (kuća, stan), kvadratura, period izgradnje objekta (prema tipologiji specifične potrebe energije za grijanje), vrsta postojećeg sistema grijanja, te trenutni troškovi grijanja. Na osnovu ovih podataka platforma će vam za svaki proizvod izračunati indikaciju ušteda -  ilustrirao je Gabela.

Jedna od kompanija čiji proizvodi su ekološki prihvatljivi, sa smanjenim emisijama prašine, ugljičnog dioksida i ugljičnog monoksida je Thermoflux. Inženjer prodaje u toj kompaniji Alma Dedić je rekla da je EE market od velikog značaja za bh. kompanije jer tu mogu da komuniciraju sa klijentima, odgovaraju na potencijalna pitanja i daju prijedloge optimalnog rješenja za njihov objekat.

Sve kompanije koje se bave prodajom i ugradnjom energijski efikasnih sistema mogu se prijaviti na www.eepartner.ba i besplatno učestvovati na EE marketu, povećati svoju vidljivost na tržištu, komunicirati sa građanima i zajednički utjecati na racionalniju i efikasniju upotrebu energije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

'Budi neko, proizvodi eko!', partner MKF novčano nagradio eko poljoprivrednike

MKF Partner uručeno priznanje za promociju eko mikrofinansiranja

MKF Partner i EBRD predstavili kredite za mjere energetske efikasnosti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel