Magazin     | 31.10.2023. 10:11 |

Tramvajski terminal na Čengić Vili ima svoj ukras - zastavu BiH od dekorativnog kamena

FENA Jasna Avdibegović, Foto: Dragan Vuković

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Nakon što od ovog ljeta zeleni pojas u kružnom toku uz novu sarajevsku tramvajsku prugu na Ilidži krasi veliki grb Bosne i Hercegovine, od jučer i terminal na Čengić Vili ima svoj ukras, zastavu Bosne i Hercegovine izrađenu od dekorativnog kamena.  

- Dimenzije zastave su 8x4 metra. Bh. zastavu od bijelog  dekorativnog kamena, a onda bojenjem plavih i žutih dijelova, izradili su u potpunosti radnici preduzeća Park i to na rekonstruisanoj zelenoj površini koju će u narednom periodu krasiti i novi travnjak - kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Dodala je da je ova bh. zastava na zelenoj površini dio dekorativnog uređenja zelenih površina uz novoizgrađenu tramvajsku prugu koje već nekoliko mjeseci kroz određeno faze realizira preduzeće "Park" u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo.

- Proljetos je urađen grb na zelenom pojasu na kružnom toku na Ilidži i jučer zastava na Čengić Vili. Sve je urađeno u sklopu ugovora sa Ministarstvom saobraćaja KS i u okviru projekta uređenja zelenog pojasa uz novu sarajevsku prugu - kazala je Hamza.

Osim državne zastave na Čengić Vili i zelene površine u Nedžarićima, uz tramvajsku prugu, imaju svoj dekor, cvjetni, zimski, koji će ovaj prostor krasiti sve do maja naredne godine.

- Naime cvjetna gredica formirana na zelenom pojasu uz prugu proljetos je ukrašena sezonskim cvijećem, a sada je došlo vrijeme za novi zimski dekor od cvijeća koje je otporno na niske temperature i snijeg. Cvjetovima viole, proizvedenim i uzgojenim u Parkovim rasadnicima u Nedžarićima, jučer je zasađeno novo 'ruho', a svemu je prethodilo uređenje terena - kazala je Hamza.

Jučerašnji radovi na obje lokacije dio su druge faze uređenja i održavanja zelenih površina uz prugu čiji izvođač radova je preduzeće Park, a finansijer Ministarstvo saobraćaja KS.

U drugoj fazi već je novi cvjetni dekor dobio kružni tok na ulazu u terminal na Ilidži,tu su i cvjetne gredice na Čengić vili, a izvršeno je i novo čišćenje svih tramvajskih stajališta i detaljno čišćenje površina uz šine.

- Higijena stajališta je dio svakodnevnih aktivnosti, dok je na dionici u općinama Centar i Stari Grad do Baščaršije i nazad izvršena i montaža novih korpi za sitni otpad - kazala je Hamza. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Pionirskoj dolini prinove, 13. aprila proljetna zabava 'Zdravo proljeće!'

Počelo ukrašavanje ulica Sarajeva povodom Dana državnosti BiH

Preduzeće 'Park' uređuje 37 školskih i vrtićkih dvorišta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu