Bosna i Hercegovina     | 13.10.2023. 13:16 |

Selimović: Ekonomski fakulteti u BiH dijeljenjem iskustva i znanja puno brže mogu ići naprijed

FENA Aida Kovač, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Okrugli sto dekana javnih ekonomskih fakulteta u Bosni i Hercegovini o temi „Ekonomski fakulteti u BiH: uloga, budućnost, izazovi“, održan je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, u sklopu obilježavanja 71. godišnjice  osnivanja ove visokoškolske ustanove.   

Dekanesa ovog fakulteta Jasmina Selimović je kazala da je visoko obrazovanje danas, nažalost, u vrlo lošoj poziciji „zato što smo svi mi u obrazovanju, ne samo visokom nego i na ostalim nivoima obrazovanja, vrlo često alat preko kojeg se drži izvjestan socijalni mir“.

Ona je istaknula da se u obrazovanje mora jako puno ulagati, u nauku se mora puno ulagati, ukoliko se želi da rezultati budu dobri.

- Čini mi se da obrazovanje u Bosni i Hercegovini, nažalost, nije spremno da krene naprijed nekim velikim koracima, još uvijek nismo spremni da se uhvatimo u koštac sa svim onim što su moderni trendovi, sa demografskom slikom koja nam, nažalost, ne ide u prilog i sa novim sistemom obrazovanja - navela je Selimović.

Po njenim riječima, više formalno obrazovanje u svijetu nije toliko važno. Sad se više pita šta znate da radite i koliko dobro to znate raditi.

- Jako puno se ulaže u obrazovanje ljudi koji izvode nastavu, u nove nastavne planove i programe, a bojim se da mi u BiH, nažalost, toga do kraja nismo svjesni - kazala je Selimović.

Dodala je da je današnji okrugli sto pokušaj da oni koji se bave ekonomijom i biznisom, što je jedna od vitalnih grana svakog obrazovnog sistema, pokušaju zajednički napraviti korake naprijed, dogovoriti neke zajedničke aktivnosti, „da ne djelujemo kao pojedinačni, izolovani fakulteti nego da idemo zajedno“.

- Ako se zajedno okupimo oko istog cilja, vjerujem da rezultati mogu biti puno bolji, nego da pojedinačno to svako od nas radi - smatra Selimović.

Napomenula je da je Ekonomski fakultet u Sarajevu jedini međunarodno akreditirani fakultet u BiH i to ih svrstava među pet posto najboljih poslovnih škola i fakulteta u svijetu.

- Mi smo po međunarodnoj akreditaciji u tom društvu najboljih. Međutim, mi sami za sebe niti možemo, niti trebamo. Kad se okružimo sa partnerskim kolegama, sa ostalim javnim fakultetima iz BiH, a nas je osam, mislim da možemo zajedno, dijeljenjem iskustva i znanja, ići naprijed puno brže - zaključila je Selimović.

Dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici Ajla Muratović-Dedić je ocijenila da je ovo odlična prilika za saradnju i proširenje saradnje ekonomskih fakulteta, jer oni su nosioci visokog obrazovanja u BiH.

Po njenim riječima, izazovi zahtijevaju jedan kolektivni odgovor na sve probleme s kojima se susrećemo.       

- Ekonomski fakulteti se trude i rade, razvijaju saradnju s poslovnom zajednicom, međusobnu saradnju, a sarađuju i sa ostalim akterima društvenog života. Stoga, razvijanje saradnje je ono što trebaju da učine i da pokušaju da doprinesu boljoj budućnosti ove zemlje - kazala je Muratović-Dedić.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo je ocijenio da stanje, generalno, u društvu nije baš zadovoljavajuće, pa tako i na ekonomskim fakultetima.

- Svi ti demografski trendovi utječu i na nas. Objektivno govoreći, danas imamo oko polovinu studenata manje nego što smo imali prije nekih petnaestak godina. Moramo se boriti, prije svega, sami sa sobom da podignemo kvalitet ovoga što radimo, kako bismo neke mlade ljude koji razmišljaju napustiti zemlju, ipak motivirali da ostanu ovdje - istaknuo je Đogo.

Ukazao je na značaj saradnje ekonomskih fakulteta u BiH, kazavši da je ona korisna za sve.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Sporazum o uspostavljanju okvira za regulisanje prakse na nastavničkim fakultetima UNSA

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu