Svijet     | 11.10.2023. 09:40 |

GMC omogućio širenje suradnje između medijskih kuća iz cijelog svijeta (VIDEO)

FENA Ajla Burazerovic, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Globalni medijski kongres 2023. (GMC) je veliki međunarodni događaj koji će ove godine, po drugi put, okupiti medijske institucije iz različitih dijelova svijeta kako bi istražili budućnost globalne medijske industrije i njenu vitalnu ulogu u unapređenju održivog razvoja širom svijeta.

Kongres će biti održan od 14. do 16. novembra, u organizaciji ADNEC Grupe u strateškom partnerstvu s novinskom agencijom Ujedinjenih Arapskih Emirata (WAM), a pod pokroviteljstvom šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana, potpredsjednika, zamjenika premijera i ministra predsjedničkog suda.

Prvo izdanje 2022. bilo je veoma uspješno, privukavši više od 13.656 posjetioca tokom trodnevnog događaja. Učešće 192 međunarodne medijske kompanije i institucije iz 42 zemlje, zajedno s preko 1200 inovatora, eksperata i stručnjaka u medijskom sektoru, obogatilo je diskurs. Zanimljivo je da je događaj omogućio više od 10 sporazuma o saradnji između lokalnih i međunarodnih medijskih organizacija i svjedočio pokretanju revolucionarnih medijskih inovacija.

Kasyan Araks, zamjenica direktorice armenske novinske agencije Armenpress, je rekla kako je agencija Armenpress imala čast da učestvuje na prvom Globalnom medijskom kongresu prošle godine.

- Bilo je to veoma zanimljivo mjesto za razmjenu ideja o razvoju medija, kao i o izazovima s kojima se danas suočavamo, ali  svaki je izazov i prilika pa smo razgovarali o tome kako možemo iskoristiti nova rješenja da naše medije učinimo još boljim i naprednijim u 21. stoljeću – rekla je Araks.

Naglasila je kako kongres nije bio samo mjesto za susrete sa dosadašnjim medijskim partnerima i raspravu o budućim saradnjama, već i prilika da upoznamo nove partnere i uspostavimo veze.

Martin Alvarez, glavni urednik kubanske državne novinske agencije Prensa Latina, je rekao kako je prvi Globalni medijski kongres održan u Abu Dhabiju bio veoma uspješan te izrazio nadu da će ovogodišnje izdanje nastaviti oblikovati industriju prema svjetlijoj budućnosti.

- Za novinsku agenciju Prensa Latina to je idealna prilika za nastavak širenja saradnje, učvršćivanje strateških saradnji sa medijskim partnerima, te pronalaženje novih i pokretanje korisnih projekata – rekao je Alvarez.

Glavni urednik kubanske novinske agencije je kazao kako organizacijom ovog kongresa Ujedinjeni Arapski Emirati daju veliki doprinos poticanju medija u zemljama na južnoj hemisferi.

Preuzmite VIDEO

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ministar Elmedin Konaković na 14. Sir Bani Yas Forumu u Dubaiju

Otvoren Globalni medijski kongres u Abu Dhabiju koji je okupio učesnike iz cijelog svijeta

Media Future Labs ponovo na ovogodišnjem GMC-u

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli