Kultura     | 12.09.2023. 09:09 |

Dodjela nagrada i tri dokumentarca obilježit će posljednji dan AJB DOC-a

FENA Saopćenje, Foto/ AJB DOC

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Program posljednjeg dana 6. AJB DOC Film Festivala obilježit će tri dokumentarca: "Do savršenog gena" autora Codyja Sheehyja, "Proljeće u Mariupolju" reditelja Mattea Ferrarinija i "Istražitelj" češkog autora Viktora Portela. Na ceremoniji zatvaranja Festivala bit će upriličena i dodjela nagrada.

Dokumentarni film "Do savršenog gena" autora Codyja Sheehyja, koji će biti prikazan u Cineplexxu, donosi priču o kineskom naučniku dr. He Jiankuiju koji je 2018. prešao Rubikon u ljudskoj evoluciji izmijenivši gensku strukturu embriona kako bi "proizveo" prve bebe na svijetu s uređenim genomom.

Ovaj kontroverzni eksperiment, koji su podržali kineska vlada i vodeći američki naučnici, izazvao je bijes međunarodne javnosti i brzu reakciju kineskih vlasti koja je dovela do nestanka doktora i bliznakinja čije je gene modifikovao.

Dokumentarac "Proljeće u Mariupolju" reditelja Mattea Ferrarinija, prati italijanskog novinara Maurizija Vezzosija koji je u proljeće 2022. bio očevidac dešavanja u Mariupolju pod opsadom. Nakon prodora ruskih snaga, Vezzosi je ponekad bio i jedini zapadni novinar koji je izvještavao iz tog grada, odlučivši do kraja svjedočiti onome što će postati jedna od najznačajnijih i najokrutnijih epizoda rata u Ukrajini. Film se može pogledati u Cineplexxu.

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) bit će upriličena ceremonija dodjele nagrada, 6.AJB DOC Film Festival će zatvoriti film "Istražitelj" češkog autora Viktora Portela, koji će biti prikazan u okviru selekcije AJB Prikazuje.

Film prati rad Vladimira Dzure, jedinog češkog istražitelja koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Sa Dzurom, Portel publiku vodi u metaforičko, ali i vrlo realistično putovanje kroz mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji, gdje upoznaju svjedoke etnički motivisanih zločina, najavljeno je iz AJB DOC Film Festivala.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dokumentarac 'Svako ima svoj Everest' večeras na Al Jazeeri Balkans

'San o slobodi' danas na Al Jazeeri Balkans

Al Jazeera Balkans i UNESCO udružili snage u borbi protiv sadržaja koji šire mržnju

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel