Sarajevo film festival     | 15.08.2023. 16:55 |

'Čuvari formule', film Dragana Bjelogrlića večeras na Sarajevo Film Festivalu

FENA Sanda Hrkić, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Reditelj Dragan Bjelogrlić danas je, zajedno sa ekipom filma "Čuvari formule", razgovarao sa novinarima o tom filmu koji će biti prikazan večeras u okviru 29. Sarajevo Film Festivala. Taj film govori o humanosti, zajedništvu i empatiji, inspirisan je istinitim događajem u Vinči 1958. godine. U osnovi je to drama, sa elementima trilera.

Prema riječima Bjelogrlića, film priča o događaju od prije više od 60 godina u bivšoj Jugoslaviji, a vjeruje da su pronašli univerzalni jezik kojim su ga učinili razumljivim i publici širom svijeta. Vidio je to, kaže, po reakciji publike nedavno na svjetskoj premijeri u Lokarnu.

Kako je kazao, film su nazvali ‘Čuvari formule’ jer govori o ljudima koji rade na formuli koja je ustvari formula smrti i ne želeći to, pokreću novu lančanu reakciju koja će dovesti do formule života.

- Za mene su bile najznačajnije te dvije priče, koje su se spojile. Desilo se nešto što je zaista unaprijedilo čovječanstvo, ne samo medicinu, nego kvalitet i mogućnost življenja. To su važne stvari, treba da se pričaju - naglasio je Bjelogrlić na konferenciji za medije. 

Susret sa novinarima Bjelogrlić je iskoristio i da izraze suosjećanja zbog tragedije koja se prošle sedmice dogodila u Gradačcu.

Ostali članovi ekipe filma ‘Čuvari formule’ također su sa novinarima podijelili iskustva sa snimanja i rada na filmu. Za svakog od njih bilo je to posebno iskustvo, privilegija, čast i zadovoljstvo. Smatraju da je to važna, priča koja ima toplu i humanu poruku.

Film ‘Čuvari formule’ je adaptacija romana Gorana Milašinovića, inspirisanog istinitim događajem. Radnja prati grupu naučnika u Institutu Vinča, koja provodi tajni projekt a predvodi ga profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Pariz. Francuski doktorski tim, predvođen profesorom Žoržom Mateom, zaključuje da je njihovo stanje kritično. Profesor Mate predlaže da, prvi put u historiji, bude izvedena delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata.

Uloge u filmu ostvarili su Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc'h, Cédric Appietto, Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić. Producenti filma su Dragan Šolak i Dragan Bjelogrlić.

Film “Čuvari formule” imao je svjetsku premijeru ranije ovog mjeseca u Lokarnu (Švicarska), a u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će to biti regionalna premijera.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dragan Bjelogrlić na 11. Brending konferenciji u Sarajevu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel