Ekonomija     | 15.08.2023. 10:55 |

Kočiona tečnost smanjuje zaustavni put automobila i može spasiti život

FENA Promotivni tekst, Foto/ PORSCHE BH

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Svjedoci smo velikog broja saobraćajnih nesreća kako u većim gradovima tako i manjim gradskim sredinama, te je sigurnost vozača i pješaka često ugrožena. Pored samog vozača, jedan od najznačajnijih faktora za sigurnost jeste i ispravan automobil, odnosno redovno servisiranje vitalnih dijelova automobila, a to se prije svega odnosi na kočioni sistem.

Osnova kočionog sistema je kočiona tekućina koja prenosi silu od papučice kočnice na periferne dijelove kočionog sistema odnosno kočnice točkova, što znači da ima direktan uticaj na sigurnost u vožnji.

Činjenica je da vlasnici automobila nerijetko zaborave zamijeniti kočionu tekućinu te ona biva nepromijenjena i više od 5 godina što nije preporučena praksa čak ni kod novijih automobila. Jedan od razloga zašto vozači ne servisiraju kočionu tekućinu redovno jeste što ne mogu osjetiti razliku uponašanju automobila prilikom kočenja pri manjim brzinama. Tako imaju pogrešan zaključak da im je kočioni sistem ispravan.

Tim sektora Postprodaja iz kompanije Porsche BH je uz prisustvo profesora sa Mašinskog fakulteta iz Sarajeva kroz pokazni eksperiment dokazao hipotezu da nova kočiona tekućina zaista skraćuje zaustavni put vozila.Za potrebe eksperimenta korišten je automobil sa dotrajalom kočionom tekućinom, koja nije mijenjana približno 10 godina, što nažalost predstavlja situaciju kod značajnog broja polovnih vozila u Bosni i Hercegovini.

U prvom dijelu eksperimenta se ponavljalo kočenje pri brzini od 100 km/h, te je prosječan zaustavni put vozila iznosio 43,3 metra. Nakon toga je izvršena zamjena kočione tekućine i ponovljeno je testiranje. Ponovljenim testiranjem kočenja u istim mjernim uslovima prosječni zaustavni put iznosio je 40,9 metara, što je za 2,4 metra manje u odnosu na vozilo sa dotrajalom tekućinom za kočnice.

Ovo praktično znači da se značajno smanjuje zaustavni put automobila ukoliko se redovno servisira kočiona tekućina.

Važno je napomenuti da je kočenje vršeno 10 puta uzastopno kako bi se greška mjerenja svela na minimum, saopćili su iz Porschea BH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Škoda Auto predstavlja osvježenu Škodu Octaviju

Kompanija Porsche BH u humanoj misiji

SFF i Porsche BH: I ove godine zajedno u misiji očuvanja zaštite životne sredine

Promo

U m:tel ponudi: Vrhunski Galaxy preklopni telefoni sa pametnim satom na poklon

NLB Banka Sarajevo sa partnerima obilježila 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Aktivan doprinos održivosti i očuvanju okoliša-Električni automobili u voznom parku Sparkasse banke