Bosna i Hercegovina     | 18.07.2023. 14:38 |

FMRSP partner 14. konferencije Europskog društva za prevencijska istraživanja

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - U Sarajevu će, po prvi put u Bosni i Hercegovini, u oktobru biti održana konferencija Europskog društva za prevencijska istraživanja. Ovo je 14. po redu konferencija i Sarajevo će kao domaćin ugostiti oko 120 najistaknutijih svjetskih stručnjaka iz oblasti prevencije poremećaja u ponašanju, prvenstveno kod djece i mladih, ali i odraslih.

Organizator konferencije je udruženje Narko-ne, a partner konferencije je i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) koje u ovom mandatu preferira sinergijski rad civilnog i vladinog sektora, te preventivna djelovanja posebno u segmentu socijalno neprilagođenih ponašanja kod djece i mladih.

- Podrška ovakvim programima pokazuje opredjeljenje Ministarstva, ali i Vlade da se sve više ulaže u prevenciju raznih poremećaja u ponašanju kod mladih kao važne teme za budućnost svakog društva te da se afirmišu inovativni preventivni modeli koji su zasnovani na istraživanjima. Veliki je značaj ugostiti evopske stručnjake iz ove mlade naučne oblasti koji će predstaviti nalaze i trendove, ali i modele uspješnih preventivnih pristupa. Očekuje se da će rezultati ove konferencije pored ostalog biti i promocija ove teme u stručnoj javnosti, ali i jačanje preventivne infrastrukture u našoj zemlji koja mora pratiti europske trendove - pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Ministar je istakao zahvalnost premijeru FBiH što je uvidio važnost događaja kao što je ova konferencija i istakao zadovoljstvo što Vlada FBiH pokazuje interes da prati svjetske trendove koji pokazuju opredjeljenja vlada da, ne samo da podržavaju naučne metode, istraživanja i dostignuća, nego i preuzimaju organizaciju ovakvih konferencija i same iniciraju povezivanje znanstvene i civilne zajednice sa vladinim institucijama i poduzimaju sve kako bi se najsavremenije znanstvene metode inkorporirale u sisteme socijalne zaštite.

Konferencija će biti održana u Sarajevu od 4. do 6. oktobra i okupit će više od 120 eminentnih svjetskih stručnjaka, saopćeno je iz FMRSP-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Federalno ministarstvo rada pojačava nadzor nad zapošljavanjem osoba sa invaliditetom

FMRSP: Oko 26 miliona KM za aprilske isplate naknada neratnim invalidima, civilnim žrtvama rata

FMRSP - Objavljen Pravilnik o ocjenjivanju oštećenja organizma civilnih žrtava rata

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti