Bosna i Hercegovina     | 06.07.2023. 17:15 |

Konaković prisustvovao svečanom otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Orašju

FENA Saopćenje, Foto/ MVP BiH

ORAŠJE/SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković prisustvovao je danas otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Orašju.

 

Tom prilikom pozdravio je sve prisutne hrvatske i bosanskohercegovačke zvaničnike, građane Orašja i regije te poželio svima toplu dobrodošlicu.

Konaković je još jednom naglasio istinsko opredjeljenje za još kvalitetniju saradnju dvije susjedne zemlje, te ponovio zahvalnost Republici Hrvatskoj na nesebičnoj podršci koju su pružili Bosni i Hercegovini prilikom dobijanja kandidatskog statusa, kao i na svemu što trenutno čine kako bi BiH išla dalje u procesu prema EU.  

Naveo je da se diplomatsko-konzularnim predstavništvima jačaju ekonomske i kulturne veze dvije zemlje, a otvaranjem konzulata olakšava se rješavanje svakodnevnih potreba građana i BiH i Hrvatske.

- Bosna i Hercegovina je nedavno otvorila Generalni konzulat BiH u Rijeci i trenutno  se radi na tehničkim rješenjima kako bi Konzulat što prije mogao biti na usluzi prvenstveno građanima. Konzulati su uporište građanima BiH koji žive  izvan njenih granica. U vrijeme turističke sezone ta je potreba za konzularnom pomoći posebno izražena - rekao je Konaković.

Republika Hrvatska u Bosni i Hercegovini trenutno ima, osim Ambasade u Sarajevu sa konzularnim odjelom, još šest konzularnih predstavništava, računajući i novootvoreno u Orašju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Orašju obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a

Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru organizirao tradicionalni iftar

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu