Bosna i Hercegovina     | 17.06.2023. 13:32 |

Knjiga 'Viktimologija, tranzicijska i restorativna pravda' kao doprinos izgradnji trajnog mira

FENA Darinka Mitrović, Foto: FENA

KISELJAK, 17. juna (FENA) - Knjiga „Viktimologija, tranzicijska i restorativna pravda" čiji su autori Hana Korać, Vjekoslav Vuković i Alisa Begović – Begtašević predstavljena je danas u Kiseljaku u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.

Autori su višegodišnji rad u praksi u sigurnosnim agencijama, te naučno bavljenje tim temama pretočili u jedan od prvih udžbenika u BiH, ali i zemljama okruženja u čijem je fokusu viktimologija, tranzicijska i restorativna pravda.

Knjiga je namijenjena pojedincima praktičarima, teoretičarima, studentima i institucijama pravosudnog i sigurnosnog sistema, organizacijama civilnog društva i drugima.

Korać je izjavi za Fenu prije promocije navela da se radi o udžbeniku, a ne o stručnoj knjizi, te da je to najveći stepen kad je u pitanju ozbiljan naučni rad.

- Knjiga je objavljena uz podršku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, Ministarstva pravde BiH, Suda BiH i Ministarstva sigurnosti BiH. Uposlenicima sudova, tužilaštva i policijskih agencija ova knjiga može koristiti u njihovom svakodnevnom radu. To je zapravo pomoć nas kao autora ljudima koji su praksi i koji su nekada opterećeni svojim poslovima i nisi u mogućnosti da prate tu problematiku kojom se mi bavimo - dodala je Korać.     

Restorativna pravda, kako je dodala, ima značajnu ulogu u rješavanju konflikata, a koji nastaju zbog nedostatka komunikacije i dijaloga.  

- Restorativna i tranzicijska pravda su važne za žrtve jer nema pomaka ukoliko žrtva ne dođe do ostvarivanja prava. Ovo je knjiga koja će pomoći ne samo žrtvi, nego i institucijama jer tako ćemo zaštiti žrtvu - dodala je Korać.

Vuković je kazao da se radi  o univerzitetskom udžbeniku čiji su recezenti sedam profesora iz ovih oblasti sa područja bivše Jugoslavije. Namjera je, kako je istakao, znanjem i iskustvom pomoći u zaštiti i satisfakciji žrtve, provedbi pravde i pravičnosti, te u konačnici pomirenja i trajnog mira.       

Iako je od rata prošlo više od četvrt vijeka u javnom prostoru BiH i dalje dominiraju ratne teme, a među njima i priče o žrtvama i počiniteljima.  

- Mi se moramo suočiti sa prošlošću jer ukoliko se ne suočimo sa prošlošću, to nam definira budućnost - naveo je Vuković naglašavajući ulogu akademske zajednice u tom procesu.

Izdavač knjige je Univerzitet u Travniku, Pravni fakultet.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promocija knjige "Kardiovaskularne bolesti i pulmologija" u utorak u Tuzli

Promocija 'Bustana' i 'Đulistana' u petak navečer u mostarskom Centru za kulturu

Promocija knjige 'Tarih- Knjiga islama' Saliha Sevdija Trbonje u utorak u Centru za kulturu Mostar

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel