Najave     | 12.06.2023. 10:56 |

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

FENA Saopćenje, Foto/ UHAKUD

MOSTAR, 12. lipnja (FENA) - U organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH) u subotu, 17. lipnja, ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru održat će se Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH.

Na Smotri će se prezentirati najkvalitetnija kulturno umjetnička društva koja baštine višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata, a sve u raskoši svojih izvornih nošnji, plesova, glazbala, napjeva i običaja, priopćili su organizatori.

Napominju i kako je smotra ocjenjivačkog karaktera te da među najkvalitetnijim izvođačima organizatori biraju društva iz BiH za sudionike na drugim smotrama folklora, i to za Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala i za Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture.

Članovi Ocjenjivačke komisije su istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi: Andrija Ivančan, Vido Bagur i Tamara Karača.

U programu smotre nastupit će: HKUD "Fra Jozo Križić" – Roško Polje, HKUD "Luke" – Čapljina, HKUD "Rodoč" – Mostar,  HKUD "Zora" Struge-Gorica, KUD "Rudine“ – Župa Vidoši, HKUD "Tihaljina"– Grude, HKUD „Hercegovac“, HKUD "Vrila" –Župa Mostarski Gradac, KUD "Mokro" – Široki Brijeg,  HKUD "Fra Petar Bakula" – Posušje, HKD "Napredak" – Podružnica Odžak, HKD "Napredak" – Podružnica Bugojno, KUD "Stari hrast 2000" – Novi Travnik, HKUD "Gromovnik" – Novi Šeher,  HKUD "Sv. Ante" – Cim, Mostar, HKUD "Goranci" – Mostar.

Gosti smotre bit će društva iz Republike Hrvatske i predstavnici drugih naroda u BiH: KUD "Lipa" Slavetić – Jastrebarsko i FA Neretva iz Jablanice.

Početak Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH je u 18.30 sati, a smotri će prethoditi mimohod svih sudionika od katedrale Marije Majke Crkve do  Kosače s početkom u 18 sati.          

Nakon službenog dijela programa uslijedit će zabavni program uz Klapu Grga za sve posjetitelje i izvođače.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel