Bosna i Hercegovina     | 12.06.2023. 08:18 |

Matej Živković u američkom Kongresu govorio o radu Komisije za vrijednonosne papire FBiH

FENA Saopćenje, Foto/ Atlantsko vijeće

WASHINGTON/SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH dr. Matej Živković imao je u sklopu posjete Sjedinjenim Američkim Državama, do koje je došlo na poziv Atlantskog vijeća iz Washingtona, nekoliko važnih sastanaka u američkom Kongresu i Senatu.

 

 

Kako je rečeno iz Atlantskog vijeća, Živković se na zatvorenom sastanku održanom u dvorani Atlantskog vijeća sa brojnim zvanicima  iz američkog političkog i akademskog života zahvalio na podršci u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH koje Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju, te izrazio nadu i optimizam da će se niz sankcija američkog ministarstva trezora pojedincima koji su dio korumpirane strukture u BiH nastaviti.

Također, pozvao je na podizanje svijesti o javnoj odgovornosti državnih i javnih institucija kao  i nadzora nad njima.

- Nemoguće je da članovi komisije, uključujući naravno i mene, ne snose nikakvu zakonsku odgovornost za svoje odluke bile one dokazane na sudu ili ne. Nemoguće je da poslovni subjekti nemaju pravo žalbe na odluku ili mišljenje komisije koje su konačne, niti da članovi komisije ostaju na dužnosti 17 godina, kako je to bio slučaj sa posljednjom - rekao je Živković.

Na sastancima u Kongresu i Senatu, američki zvaničnici su izrazili veliko interesovanje oko neriješenog pokušaja ubistva dr. Živkovića, koji je 2021. godine pogođen s pet metaka.

Živković je američkim dužnosnicima predočio mnoge činjenice i argumente nezakonitih radnji, a oni su poseban interes iskazali za slučaj Bosnalijeka zbog mogućeg utjecaja politike, posebno što je američka kompanija koja je pripremila sveobuhvatan plan razvoja ove kompanije imala interes za preuzimanje. Međutim, kako su istakli, kompanija je na kraju "preuzeta od strane ruskih interesa i to nizom dvojbenih radnji".

Živković je pozvan da ponovo dođe u Washington u skoroj budućnosti.

Kako je usaglašeno na održanim sastancima, dr. Živković će uputiti i otvoreno pismo državnom sekretaru Antonyju Blinkenu u kojem će i pozvati američku administraciju da zatraži od visokog predstavnika u BiH da hitno izmijeni Zakon o radu komisije za vrijednonosne papire Federacije BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kongresmeni SAD identificirali organizirani kriminal i korupciju kao najozbiljniji problem sa kojima se BiH susreće

Komisija za vrijednosne papire FBiH pozdravila istražne aktivnosti u vezi pokušaja ubistva Živkovića

Živković nakon posjete Kongresu SAD-a: Žrtva koju sam podnio za istinu morala je negdje naići na interes

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu