Bosna i Hercegovina     | 08.06.2023. 11:36 |

Kadrovi 'Naroda i Pravde' vraćaju BiH na svjetsku diplomatsku scenu

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Bosna i Hercegovina se u posljednjih nekoliko mjeseci u potpunosti vratila na svjetsku diplomatsku scenu, a taj proces predvode kadrovi 'Naroda i Pravde' predvođeni ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem i članovima rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH Kemalom Ademovićem i Denisom Zvizdićem, saopćeno je iz Naroda i pravde. 

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković danas učestvuje, na poziv ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princa Faisala bin Farhana Al Sauda i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonyja Blinkena, na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

 - U manje od pola godine mandata ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i čelni ljudi Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović i Denis Zvizdić, kroz sastanke, susrete i zvanične posjete u potpunosti su reafirmirali poziciju Bosne i Hercegovine na svjetskoj diplomatskoj sceni. Susretima sa predstavnicima ključnih vanjskopolitičkih partnera naše zemlje, od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, preko Evropske unije i Turske do predstavnika zemalja islamskog svijeta, Bosna i Hercegovina se pozicionira na jedan kvalitetniji način - navodi se u saopćenju. 

Tim susretima i aktivnostima, kako se dodaje, šalje se jasna poruka kako su euroatlantske integracije i dobri odnosi sa ključnim partnerima glavni ciljevi bosanskohercegovačke vanjske politike. Promocija države značajna je i sa aspekta popravljanja imidža naše zemlje na međunarodnoj političkoj sceni te otvaranju mogućnosti za privlačenje stranih investicija. 

Iz Naroda i Pravde navode kako je u trenutnoj geopolitičkoj situaciji obilježenoj agresijom Rusije na Ukrajinu, Bosna i Hercegovina ipak jasno potvrdila svoje opredjeljenje.

 - Nažalost, u ranijem periodu smo svjedočili da je pozicija Bosne i Hercegovine bila poljuljana posebno kod ključnih partnera. Ionako kompleksnu situaciju pri kreiranju vanjske politike zbog stavova iz bosanskohercegovačkog entiteta RS dodatno su opteretili neodgovorni potezi i izjave pojedinih kadrova iz drugih stranaka. Politika sukoba, prljave kampanje i najniže  vrijeđanje ključnih međunarodnih partnera otvorili su prostor da se i u Sarajevu počne zagovarati okretanja BiH ka Rusiji i drugim zemalja. Aktivnostima kadrova Naroda i Pravde takva štetna politika izolacije je zaustavljena i preokrenuta - dodaje se u saopćenju.

Kako se dodaje, pozicija Bosne i Hercegovine na vanjskopolitičkom planu jasno je određena stranačkim dokumentima Naroda i Pravde.

 - Pored jasne opredijeljenosti za euroatlantske integracije naše države, jasno smo istakli i namjeru za uspostavljanjem i jačanjem diplomatskih odnosa sa svim zemljama regije kao i svim dobronamjernim i prijateljskim organizacijama na Zapadu i Istoku, a u cilju realizacije ekonomskih, političkih, sigurnosnih, obrazovnih, naučnih, kulturnih i sportskih interesa Bosne i Hercegovine i njenih građana, te njihove pravne zaštite u inostranstvu, posebno u kriznim situacijama. Zato posebno pozdravljamo angažman kadrova Naroda i Pravde kako bi ove politike doista i zaživjele - stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike

iPhone uređaji po sniženim cijenama u m:tel-u, popust i do 90 KM

U m:tel ponudi: Vrhunski Galaxy preklopni telefoni sa pametnim satom na poklon