Sport     | 05.06.2023. 15:17 |

Ibrahimović: Došao je trenutak da se oprostim od nogometa

FENA Saopćenje, Foto/ wikipedia

MILANO, 5. juna (FENA) - Švedska nogometna zvijezda Zlatan Ibrahimović završio je sportsku karijeru u 41. godini.

 

 

- Došao je trenutak da se oprostim od nogometa - poručio je nogometaš kroz stadionski mikrofon u nedjelju navečer na milanskom stadionu Giuseppe Meazza nakon pobjede njegovog Milana nad Veronom 3:1 u posljednjem kolu Italijanskog prvenstva.

Ibrahimoviću, koji nije igrao zbog povrede, navijači su prije prvog sudijskog zvižduka napravili posebnu koreografiju, prenose agencije. 

Još prošle sedmice Italijom su kružile glasine da Ibrahimović odlazi u Monzu, još jednog italijanskog prvoligaša. Skandinavac nije odbacio ni ove glasine, ali je u nedjelju navečer saopštio da je to bio njegov posljednji dan profesionalnog nogometaša.

- Imao sam i drugih ponuda, ali odlučio sam u ponedjeljak otvoriti novo poglavlje u svom životu - kazao je Ibrahimović. 

- S ovog ću stadiona ponijeti puno uspomena i emocija. Bio sam sretan ovdje od prvog dana. Također bih želio zahvaliti svojoj porodici  i svima koji su mi bliski na strpljenju, a također bih želio zahvaliti i drugoj porodici - mojim suigračima, treneru i upravi kluba na njihovoj odgovornosti i prilici koju ste mi pružili. Dočekali ste me raširenih ruku. Opraštam se od nogometa, ali ne od vas - rekao je Ibrahimović u obraćanju navijačima.

Ove sezone Ibrahimović je imao niz povreda. Nastupio je u samo četiri utakmice, tri puta je ušao kao zamjena, jednom je bio strijelac. Nakon prošlogodišnje pauze zbog operacije koljena, ove je godine prvo imao problema s bedrenim mišićem, a kasnije i s potkoljeničnim mišićem.

U Milanu, njegov trag ostaje nezaboravan, ne samo zato što je dijelom zaslužan za uspon kluba, kao i prošlogodišnji naslov prvaka. Milanezi i ove godine mogu biti zadovoljni. Završili su četvrti iza Napolija, rimskog Lazija i gradskog rivala Intera, čime su izborili mjesto u Ligi prvaka.

Ibrahimović je dva puta bio član milanskog kluba. Prvi put između 2010. i 2012., pa se vratio 2020. i oba puta se radovao naslovu prvaka. Ukupno je za klub odigrao 163 utakmice i postigao 93 gola. Nogometnu karijeru započeo je u rodnom Malmöu, a kasnije je igrao za Ajax, Inter, Barcelonu, PSG, Manchester United i La Galaxy.

Osvojio je i titule sa drugim klubovima. Sa Ajaxom je dva puta bio prvak države i jednom prvak kupa, tri puta je bio prvak Italije sa Interom, osvojio je titulu sa Barcelonom 2010. godine, a osvojio je četiri titule sa francuskim PSG-om. Bio je i najbolji strijelac sezone pet puta u različitim ligama.

Postigao je 62 gola u 122 utakmice za Švedsku, što ga čini najboljim strijelcem zemlje svih vremena.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta