Kultura     | 03.06.2023. 13:16 |

U okviru 'Dana Školegijuma' večeras predstavljanje Festivala 'Na pola puta'

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Školegijum

SARAJEVO, 3. juna (FENA) – Književni festival "Na pola puta" iz Užica biće predstavljen večeras u 19 sati u Pozorištu mladih u Sarajevu, u okviru "Dana Školegijuma".

 

U programu će učestvovati autori i autorice koji su učestvovali na Festivalu "Na pola puta": Jasna Šamić, Amer Tikveša, Damir Šabotić, Lamija Begagić, Enes Kurtović, Almir Alić, Almir Imširević, Nihad Hasanović, Adisa Bašić, Mustafa Zvizdić, Aida Šečić, Damir Ovčina, Ružica Marjanović, Zoran Ćatić i Nenad Veličković. 

Regionalni književni Festival "Na pola puta" pokrenut je prije 18 godina i održava se u Užičkoj gimnaziji.

To je književni festival koji je ime dobio po činjenici da se nalazi na istoj udaljenosti od Beograda i Sarajeva, čime se gosti festivala sreću na pola puta.

Također, ideja Festivala je da se razgovara o bitnim temama za koje nema mjesta u školskom programu, kao što su politika, ratovi, feminizam i umjetnost.

Književnik Nenad Veličković jedan je od inicijatora Festivala "Na pola puta", kao i "Dana Školegijuma", a govoreći o Festivalu ističe da su i u Užicu uvijek gostovali i učenici iz sarajevskih škola i književnici iz BiH te da je jedan od ciljeva povezati mlade sa savremenim piscima.

Ovo je ujedno i prvi put da se književni festival "Na pola puta" predstavlja i u Sarajevu, a iz tehničkih razloga učestvuju većinom sarajevski autori, dok se Festival realizuje i u saradnji sa sarajevskim školama, naveo je Veličković.

U okviru Dana školegijuma održano je pet okruglih stolova, otvorena je izložba "Plahte i lancun" Nenada Veličkovića koja se sastoji od 15 postera formata A1 grafički uobličenih tako da asociraju na stranicu dnevnih novina, rubrika kultura/klnjiževnost.

Održane su radionice s nastavnicima o nastavi književnosti i emotivnoj pismenosti, radionica sa učenicima osnovnih škola "Furam feminizam", a također i okrugli stolovi "Akademska izvrsnost", "Ako je bog jedan, zašto tri vjeronauke?", "Metodika seksualnog neobrazovanja", "Škola o medijima i mediji o školi" te "Kako modernizirati nastavu maternjeg jezika?".

U realizaciji programa "Dani školegijuma" koji su se održavali u Galeriji "Roman Petrović" učestvovali su Zlatiborka Popov Momčinović, Drago Bojić, Enita Nakaš, Adisa Bašić, Lamija Begagić, Srđan Puhalo, Anes Osmić, Klaudija Mlakić Vuković, Anes Osmić, Ružica Marjanović, Boro Kontić, Dejan Ilić, Namir Ibrahimović, Samir Dolarević, Lamija Tanović i Aleksandra Nikolić.

Programi "Dani Školegijuma" bit će završeni sutra predstavljanjem aplikacije Skokej.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana