Magazin     | 03.06.2023. 09:38 |

Općina Ključ očekuje sadržajnu turističku sezonu (VIDEO)

FENA Vanja Tolj, Foto: Vanja Tolj

SARAJEVO, 3. juna (FENA) – Na području Općine Ključ svake godine se organizuje veliki broj kulturno – umjetničkih manifestacija i prezentacija u samom Ključu i Domu kulture, kao i Starom gradu Ključu – posljednjem utočištu bosanskog kralja Stjepana Tomaševića prije nego što će 25. maja 1463. godine predati Bosnu Osmanskom carstvu.

Kako je kazala članica Turističkog vijeća USK Azra Kujundžić, na Starom gradu održavaju se književne večeri, Ključ je domaćin regionalnog susreta ljubitelja vozila marke "alfa romeo" na događaju zvanom "alfijada", dok je prelijepa rijeka Sana domaćin Ključke regate.

-  Kapaciteti u Ključu su uglavnom popunjeni do zadnjeg mjesta kada se održavaju ovakve manifestacije. Rezervacije za ovu sezonu su već odavno uzele maha i možemo očekivati ponovo veliki broj turista, bilo da se radi o našoj dijaspori ili strancima. Naše rijeke posjećuje i veliki broj ribara iz evropskih zemalja. Udarni mjeseci za turizam su juli i august – kazala je Kujundžić u izjavi za Fenu.

Nogometni klub "Ključ" ove godine će proslaviti 100. godišnjicu postojanja, a slavlje u augustu upotpunit će revijalna utakmica protiv sarajevskog "Željezničara" i koncert Halida Bešlića.

Općina Ključ, kao i većina općina na području Unsko – sanskog kantona, obiluje prelijepom prirodom, bogatom tradicijom i historijskim lokacijama. Najupečatljivija je zasigurno tvrđava Starog grada Ključa, poznata i kao Ključ na Sani ili kraljevski grad, koja se nalazi iznad lijeve obale Sane, smještena na nadmorskoj visini od 521 m, na mjestu gdje Sana ulazi u klisuru između Breščice (528 m) i Ljubinske planine (656 m).

Nakon dolaska Osmanlija, posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević je 1463. godine pokušao u Ključu naći utočište, ali je uhvaćen i zarobljen.

Biser je srednjovjekovne bosanske baštine i arhitekture, te predstavlja neprocjenjivo kulturno bogatstvo velike istorijske vrijednosti. Utvrđenje je pored visokih zidina zaštićeno visokim bedemima sa sjevera i dubokom provalijom sa juga, a prve fortifikacije datiraju iz 13. stoljeća.

Zanimljivo je da su iznad Ključa prvo utvrđenje izgradili Rimljani. Grad Ključ se prvi put spominje 1322. godine u povelji bana Stjepana II Kotromanića koji daruje Vukosavu Hrvatiniću župe Banicu (Mrenska župa) i Vrbanju, a u njima gradove Ključ i Kotor.

Stari grad Ključ proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Preuzmite VIDEO

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!