Bosna i Hercegovina     | 01.06.2023. 15:33 |

Projekt 'Gradovi i sela budućnosti' ukazuje na važnost pametne poljoprivrede, IT-a i digitalizacije (VIDEO)

FENA Vanja Tolj, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - „Gradovi i sela budućnosti“ je događaj koji će biti održan u pet gradova Bosne i Hercegovine u okviru projekta EU4BusinessRecovery, a osmišljen je u kombinaciji edukativnih predavanja praćenih interaktivnom izložbom koja prikazuje podršku Evropske unije i Savezne Republike Njemačke poljoprivredi i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Fokusiran je na važna pitanja održivog razvoja u ovim sektorima, a namijenjen je predstavnicima malih i srednjih preduzeća, predstavnicima institucija i građanima i građankama svih dobi kako bi se edukovali o važnosti održivih praksi u ovim područjima, te pružanju tehničke podrške bosanskohercegovačkim preduzećima u sektoru poljoprivrede.

Voditelj sektora za održivi razvoj UNDP BiH Ismar Ćeremida ističe da se ovakvim projektima nastoji pokazati sve lijepo što se dešava u BiH i na koji način naša zemlja može učestvovati u EU integracijama.

- Ovo je jedan od niza događaja koji organizujemo u Bihaću, Zenici, Bijeljini, Trebinju i Sarajevu. Nadamo se da će naši sugrađani učestvovati u ovoj radionici i na taj način pomoći BiH na njenom putu ka EU. Kroz digitalizaciju poljoprivredno – prehrambenog sektora pokušavamo da doprinesemo razvoju ovog veoma važnog sektora za ekonomiju BiH – izjavio je Ćeremida.

Cilj događaja je ukazati na važnost pametne poljoprivrede, IT-a i digitalizacije, učinkovitosti resursa, cirkularne ekonomije, mladih i poljoprivrede. Ovo je prilika za angažovanje, informisanje i inspirisanje građana i građanki da poduzmu mjere za zaštitu klime, poljoprivrede i ruralnog razvoja u vlastitoj sferi uticaja.

Evropska unija i Savezna Republika Njemačka predstavile su Javni poziv vrijedan milion KM za mjeru podrške investicijama namijenjenim ubrzanoj digitalizaciji primarne poljoprivredne proizvodnje.

Direktorica Dječije kuće Novo Sarajevo Emina Selmanović napominje da projekt ima jasnu poruku i poziva mlade građane Sarajeva da dođu u Dječiju kuću i pogledaju šta projekt zaista nudi.  

Edukativna predavanja okupljaju korisnike i stručnjake koji će govoriti o navedenim temama, dok će putem interaktivne izložbe građani i građanke prikazati pojedinačne akcije prema ciljevima održivog razvoja i EU budućnosti BiH.

U sklopu interaktivne izložbe, prikazat će se 30 interaktivnih razglednica s mogućnošću javnog angažmana kroz ostavljanje ličnih poruka, koje prikazuju pojedinačne akcije prema ciljevima održivog razvoja, te 17 interaktivnih postera na teme kao što su konzumerizam, stil života, emisije CO2, poljoprivreda, zbrinjavanje otpada, kružno gospodarstvo i učinkovitosti resursa u poljoprivredi.

Ova aktivnost se pridružuje međunarodnoj izložbi Austrijskog kulturnog foruma, koji je već pokrenuo kreativnu izložbu pod nazivom "Klima & ja".

Projekt finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo