Kultura     | 31.05.2023. 20:36 |

Zajednička izložba o Isaku Samokovliji svojevrstan kulturni most između Bugarske i BiH i početak kulturne diplomatije

FENA Fedzad Forto, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Diplomatskoj i kulturnoj delegaciji Republike Bugarske večeras je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu priređen svečani prijem pod pokroviteljstvom ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, a u povodu jačanja kulturne saradnje između dvije zemlje, u sklopu čega će sutra biti otvorena izložba "Isak samokovlija: Pozdrav iz Samokova i Čamkurija", autora Đane Kukić i Lyubomira Nikolova. 

Zamjenik ambasadora Bugarske u BiH Nikola Nikolov rekao je Feni da mu je izuzetno zadovoljstvo da je priređena izložba o životu i djelu Isaka Samokovlije u saradnji  Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Historijskog muzeja grada Samokova.

Kako kaže, saradnja na postavljanju izložbe o Isaku Samokovliji rodila se iz njegove ideje koju je predložio direktorici Muzeja Šejli Šehabović, što je ona prihvatila pa se krenulo u pripreme.

Delegacija Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti je posjetila kulturne institucije u Bugarskoj, gdje je uspostavljena uspješna saradnja u sklopu koje će sutra biti otvorena zajednička izložba te se Nikolov raduje da je ovom izložbom izgrađen svojevrstan kulturni most između Bugarske i BiH, koji će se u budućnosti nadograđivati.

Muzejska savjetnica, autorica izložbe o Isaku Samokovliji Đana Kukić, kazala je Feni da je izložba 24. aprila ove godine gostovala u bugarskom gradu Samokovu.

- Sam projekt je pokrenut na inicijativu naših prijatelja iz Ambasade Republike Bugarske, koji su prošle  godine imali izložbu likovnih djela njihovih najboljih slikara. Bili su oduševljeni samim muzejom i činjenicom da preci Isaka Samokovlije potiču iz Samokova u Bugarskoj. Donsena je odluka da se pripremi projekt na dostojan način kako bismo predstavili BiH i njenu bogatu kulturno-historijsku baštinu - rekla je Kukić.

Naglašava da je zbirka Isaka Samokovlije jedna od najznačajnijih u fundusu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i među prvima je koje su otkupljene nakon osnivanja muzeja 1961. godine.

Kada je u pitanju sama izložba, Kukić kaže da je nastojala da predstavi književno djelo i život jednog od najznačajnijih bh. književnika, kako njegovu liječničku karijeru, tako i književno djelo, na način da je hronološki napravila presjek kroz život i književno stvaraštvo prikazujući jednu fino odabranu selekciju rukopisa, fotografija, prepiske, ličnih dokumenata i svega onoga što se nalazi u ostavštini Isaka Samokovlije.

Kaže da je projekt izuzetno uspješan i smatra da je ovo početak kulturne diplomatije između BiH i Bugarske, a posebno je značajan što je Bugarska jedna od prvih zemalja koja su priznale nezavisnost BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Helez na sajmu namjenske industrije u Bugarskoj: Moramo raditi na modernizaciji naših oružanih snaga

Bugari u nedjelju izlaze na šeste vanredne izbore u posljednje tri godine

Helez sa ministrom odbrane Bugarske Zapryanovim: Jačati prijateljski odnos dviju zemalja

Promo

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije

M;:tel ponosni prijatelj Sportskih igara mladih u BiH

Poziv na seminar 'Ekosistem gaming industrije i kako ga podržati'