Kultura     | 31.05.2023. 20:36 |

Zajednička izložba o Isaku Samokovliji svojevrstan kulturni most između Bugarske i BiH i početak kulturne diplomatije

FENA Fedzad Forto, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Diplomatskoj i kulturnoj delegaciji Republike Bugarske večeras je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu priređen svečani prijem pod pokroviteljstvom ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, a u povodu jačanja kulturne saradnje između dvije zemlje, u sklopu čega će sutra biti otvorena izložba "Isak samokovlija: Pozdrav iz Samokova i Čamkurija", autora Đane Kukić i Lyubomira Nikolova. 

Zamjenik ambasadora Bugarske u BiH Nikola Nikolov rekao je Feni da mu je izuzetno zadovoljstvo da je priređena izložba o životu i djelu Isaka Samokovlije u saradnji  Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Historijskog muzeja grada Samokova.

Kako kaže, saradnja na postavljanju izložbe o Isaku Samokovliji rodila se iz njegove ideje koju je predložio direktorici Muzeja Šejli Šehabović, što je ona prihvatila pa se krenulo u pripreme.

Delegacija Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti je posjetila kulturne institucije u Bugarskoj, gdje je uspostavljena uspješna saradnja u sklopu koje će sutra biti otvorena zajednička izložba te se Nikolov raduje da je ovom izložbom izgrađen svojevrstan kulturni most između Bugarske i BiH, koji će se u budućnosti nadograđivati.

Muzejska savjetnica, autorica izložbe o Isaku Samokovliji Đana Kukić, kazala je Feni da je izložba 24. aprila ove godine gostovala u bugarskom gradu Samokovu.

- Sam projekt je pokrenut na inicijativu naših prijatelja iz Ambasade Republike Bugarske, koji su prošle  godine imali izložbu likovnih djela njihovih najboljih slikara. Bili su oduševljeni samim muzejom i činjenicom da preci Isaka Samokovlije potiču iz Samokova u Bugarskoj. Donsena je odluka da se pripremi projekt na dostojan način kako bismo predstavili BiH i njenu bogatu kulturno-historijsku baštinu - rekla je Kukić.

Naglašava da je zbirka Isaka Samokovlije jedna od najznačajnijih u fundusu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i među prvima je koje su otkupljene nakon osnivanja muzeja 1961. godine.

Kada je u pitanju sama izložba, Kukić kaže da je nastojala da predstavi književno djelo i život jednog od najznačajnijih bh. književnika, kako njegovu liječničku karijeru, tako i književno djelo, na način da je hronološki napravila presjek kroz život i književno stvaraštvo prikazujući jednu fino odabranu selekciju rukopisa, fotografija, prepiske, ličnih dokumenata i svega onoga što se nalazi u ostavštini Isaka Samokovlije.

Kaže da je projekt izuzetno uspješan i smatra da je ovo početak kulturne diplomatije između BiH i Bugarske, a posebno je značajan što je Bugarska jedna od prvih zemalja koja su priznale nezavisnost BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Spriječen ulazak 178 ilegalnih migranata iz Turske u Bugarsku

Bugarska određuje 1. januar 2025. kao željeni datum za uvođenje eura

Zelenski zahvalio Bugarskoj na odluci da ne produži ograničenja na ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda

Promo

Početak BBI Programa 'Mladi talenti' - Nova prilika za buduću profesionalnu karijeru

Otvoren konkurs za sedmi ciklus m:tel App takmičenja

Alma Ras potvrdila lidersku poziciju u tekstilnoj industriji i trend stabilnog poslovanja