Bosna i Hercegovina     | 31.05.2023. 19:42 |

Isak: Nikad ne dozvoliti prepuštanje žrtava zaboravu

FENA Saopćenje, Foto/ FMUP

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, koji je prisustvovao  večeras programu obilježavanja Dana bijelih traka u Vijećnici u Sarajevu, ističe da nikad ne treba dozvoliti da žrtve budu prepuštene zaboravu.

- Naša moralna obaveza je da nikad ne zaboravimo stravične zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom, a posebno djecom koja ni na koji način nisu nikoga ugrožavala niti bila sigurnosna prijetnja. Večeras smo se prisjetili svih svirepo ubijenih čija je jedina krivica bila njihova različita etnička pripadnost, nacionalnost i vjeroispovijest. Iako se zločinci trude da zataškaju, zaborave i obezvrijede žrtvu, mi moramo da ustrajemo u dokazivanju njihove krivice i srama što su bili u stanju počiniti takve zločine te da nikada ne dozvolimo da žrtve prepustimo zaboravu - izjavio je ministar Isak, prema saopćenju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Program u Vijećnici je počeo minutom šutnje i učenjem Fatihe u znak sjećanja na žrtve etničkog čišćenja koje su prije 31 godinu počinile srpske snage na području Prijedora, ali i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Tada je protjerano oko 50.000 osoba, dok je ubijeno 3.176, među njima i 102 djece.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak odgovorio Cvijanović: Žena s američke crne liste poznata je kao političarka sklona lažima

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Isak odao počast brigadnom generalu ARBiH Safetu Hadžiću i njegovim saborcima

Promo

Otvorena nova poslovnica Addiko Bank Sarajevo u centralnom dijelu grada

M:tel: Bez prekida u komunikaciji i za vrijeme kolapsa elektroenergetskog sustava

Konferencija Connecto 2024. u Intera Tehnološkom parku u Mostaru