Bosna i Hercegovina     | 31.05.2023. 19:40 |

Hurtić u Beču razgovarao s ministricom Zadić, u fokusu bila migrantska situacija u BiH

FENA Saopćenje, Foto/ Ministarstvo za ljudska prava

BEČ/SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić sastao se danas u Beču s ministricom pravde Republike Austrije Almom Zadić, a u fokusu razgovora je bila migrantska situacija u našoj zemlji, saopćilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pozivajući se na Hurtićev kabinet.

Hurtić je upoznao ministricu Zadić sa problemom koji se pojavio u Bihaću a odnosi se na pomoć austrijske vlade da u okviru Privremenog prihvatnog centra „Lipa“ bude izgrađen Centar za detenciju. S obzirom na to da je ranije posjetio „Lipu“, istakao je da detencijski centar izgleda kao zatvor za koji ne postoje zakonski uslovi da bude otvoren i korišten.

Navedeno je i da je Centar za detenciju, čiji je kapacitet za 12 osoba, uglavnom izgrađen od kontejnera a da je za izgradnju potrošeno pola miliona eura.

Ministrica Zadić je kazala da nije upoznata o tome ko je iz austrijske vlade finansirao izgradnju detencijskog centra, ali da Ministarstvo pravde nije finansiralo organizaciju ICMPD da ovaj centar bude izgrađen.

Dodala je i da je sve oko ovog procesa još uvijek netransparentno.

Ministar Hurtić je naglasio da će se zalagati da svi podaci budu objelodanjeni, da ovo pitanje bude sistemski uređeno i da neće dozvoliti da u Bosnu i Hercegovinu dolaze samo migranti koji su na svom putu prekršili zakone te se kao takvi usmjeravaju u našu zemlju.

Naglasio je da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo značajno da ministrica Zadić posjeti centar „Lipa“ i da dobije sve potrebne informacije.

Ministrica je kazala da je u kontaktu sa svojim kolegama i da će insistirati da dobije sve potrebne informacije te čestitala ministru Hurtiću na zalaganju za rješavanje ovog problema.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posljednjim dešavanjima u našoj zemlji, ali i radu Vijeća ministara BiH.

 

                                                                                      

                                                                                  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo