Ekonomija     | 31.05.2023. 16:09 |

Hrnjić razgovarao u Zapadnohercegovačkom kantonu s poljoprivrednicima i vlastima

FENA Saopćenje, Foto/ Vlada FBiH

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Zapadnohercegovački kanton i sastao se s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti te predstavnicima poljoprivrednih udruženja i poljoprivrednih proizvođača, navodi Ured Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću pozivajući se na saopćenje Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U kabinetu gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića, ministra Hrnjića i saradnike su o stanju na području ovog kantona i lokalnih zajednica upoznali predsjednik Vlade ZHK Predrag Čović te kantonalni ministri privrede i finansija Dario Sesar i Blagica Leko, kao i zastupnik u Parlamentu FBiH Stanko Musa i predsjednik Gradskog vijeća Ljubuškog Tihomir Kvesić.

O stanju u oblasti poljoprivrede na području Kantona govorili su i članovi Seljačkog saveza FBiH, dok su na sastanku s poljoprivrednim proizvođačima, pomoćnici federalnog ministra poljoprivrede prezentirali programe novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu.

- Poljoprivredni proizvođači i prerađivači Zapadnohercegovačkog kantona posljednje tri godine kontinuirano povećavaju ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, što se vidi i kroz izdvajanja koja Federalno ministarstvo poljoprivrede  osigurava za novčane podrške - rekao je ministar Hrnjić i izrazio nadu da će takav trend biti nastavljen. 

Hrnjić je posjetio i Sabirno-distributivni centar na Bijači, uzgajivače mladog krompira u ljubuškim naseljima Vojnići i Šipovača te područje nasada mladog vinograda u Ljubuškom.

S ciljem sagledavanja mogućnosti i kapaciteta za otkup i preradu domaćih poljoprivrednih proizvoda i njihove prerade, ministar je posjetio i proizvodne pogone tvornice "Lasta" u Čapljini, koja posluje u sastavu kompanije "Violeta".

U razgovoru s vlasnikom ove kompanije Petrom Ćorlukom, potvrđena je opredijeljenost da se visokokvalitetni domaći poljoprivredni proizvodi koriste za izradu "Lastinih" proizvoda čiji je plasman obezbijeđen na domaćem i inostranom tržištu, navedeno je u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana