Najave     | 29.05.2023. 11:39 |

Teatar u kvartu 3.0' stiže u Mostar i Trebinje

FENA Saopćenje, Foto/ Udruženje za kulturu i obrazovanje "Pogon"

MOSTAR, 29. svibnja (FENA) - Projekat "Teatar u kvartu 3.0" okupit će devet bosanskohercegovačkih glumaca i glumica koji će 2. lipnja, u Mostaru, na Španjolskom trgu, s tri reditelja/ice raditi na tri kratke predstave po dramskim tekstovima tri autora/ice nastalim u jednom danu.

 

Dan poslije, 3. lipnja, pred trebinjskom publikom 9 glumaca i glumica amatera/ki izvesti će tri kratke predstave na Gradskoj pijaci Trebinje.

U petak i subotu, 2. i 3. lipnja, svi posjetitelji/ke u Mostaru i Trebinju moći će uživati u jedinstvenom teatarskom iskustvu. Riječ je o trećem dijelu projekta "Teatar u kvartu" koji se prošle godine održao u Bratuncu i Zenici, a počeo je kao dio programa Pop Art Festivala 2021. godine u Sarajevu.

Mostarci će na Španjolskom trgu od 19:00 sati moći pogledati tri predstave, autora Darija Bevande i Dragana Komadine, te autorice Emine Kovačević, u režiji Tanje Miletić Oručević, Ilije Pujića i Ajle Bešić, a u izvedbi: Jelene Kordić Kuret, Nikoline Marić, Ivana Skoke, Ane Franjčević, Filipa Lukende, Domagoja Nižića, Anje Kraljević, Ivone Baković i Damira Čobe.

Sljedeći dan, u subotu, 3. lipnja, od 19:00 sati, publika će uživati u tri kratke predstave u adaptaciji i režiji Željka Miloševića, a koje će izvesti trebinjski glumaci i glumice amateri/ke: Vedrana Jokanović, Bojan Ninković, Zoran Jakšić, Marko Škiljević, Vladimir Samardžić, Neda Zirojević, Iva Mijanović, Nataša Šošo, Milica Salata,  Ivana Ćeranić i Jelena Vukosav.

"Kroz projekat "Teatar u kvartu" želimo dovesti teatar u gradske četvrti, lokalne parkove, igrališta i javne prostore, te na taj način obogatiti kulturni sadržaj bh. gradova. Mladi umjetnici u suradnji s afirmiranim umjetnicima, u samo 24 sata kreiraju tri petnaestominutne uzbudljive kratke predstave, otkrivajući nove potencijale gradova i osvajajući javne prostore. Osnovna ideja koja nas vodi je učiniti teatar dostupan svima, iskreno vjerujući da kultura predstavlja osnovnu ljudsku potrebu, a ne privilegiju", pojašnjava Zlatko Novaković iz Udruženja za kulturu i obrazovanje "Pogon".

Ideja o pokretanju projekta "Teatar u kvartu" nastala je 2021. godine kada su po prvi put popustile mjere izolacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Udruženje za kulturu i obrazovanje "Pogon", je naime zajedno s rediteljicom Selmom Spahić i rediteljem Nerminom Hamzagićem, došlo na ideju da pokrene umjetnički projekat koji bi teatar ljudima doveo u njihov prostor, na otvoreno, u njihov park ili igralište.

Vizuelni identitet ovogodišenjeg izdanja "Teatra u kvartu" kreirala je Vanesa Prodanović.

Projekat "Teatar u kvartu" financiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

"Teatar u kvartu" u Trebinju realizira se u suradnji s Udruženjem građana "Kulturna scena – Male stvari" i u partnerstvu s JU Dom mladih Trebinje i Gradom Trebinje, priopćili su organizatori.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Večer vrhunskog jazza u MC Pavarotti Mostar: Na programu Srđan Ivanović s albumom 'Modular'

U Mostaru promovirana knjiga ' Dodir časne sestre'

U Mostaru održan projekt Masterclass 'Tradicionalna muzika BiH'

Promo

M:tel: Odlična multibrend ponuda telefona na rate

CompanyWall – bonitetna kuća pomaže kompanijama da unaprijede poslovanje

Planirate putovanje? Ne zaboravite zamijeniti svoju m:tel 3G za 4G SIM karticu potpuno besplatno